Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основний і оборотний капітал. Амортизація



Продуктивний капітал залежно від обороту його частин поділяється на основний та оборотний. Капітальна вартість, авансована на засоби праці (будівлі, споруди, машини, вер­стати, обладнання і т. д.), зберігає в процесі виробництва пев­ну натуральну форму, в якій вона виступає впродовж усього періоду функціонування. Вони (засоби праці) вступають в обіг поступово, по частинах, тією мірою, якою їхня вартість пере­носиться у вартість того продукту, що виробляється. Завдяки такій особливості ця частина капіталу набирає форми основ­ного капіталу.

Отже, основний капітал — це така частина продуктивного капіталу, яка:

а) повністю бере участь у виробництві і тривалий час зберігає
свою споживну вартість;

б) свою вартість переносить частинами у вартість продукції,
що виробляється впродовж всього періоду використання, і по­
вертається до свого власника теж по частинах, у міру реалізації
готової продукції;

в) матеріально не втілюється в готовій продукції;

г) відновлюється після фізичного і морального погашення
через декілька кругооборотів.

Основний капітал характеризується своєю структурою: будівлями, спорудами, машинами, механізмами, обладнан­ням, продуктивною і робочою худобою, багаторічними на­садженнями.

Інакше обертається частина капіталу, авансована на пред­мети праці і робочу силу. Вартість придбаної сировини, допо­міжних матеріалів і палива входить повністю у вартість товару, що виробляється і при реалізації повністю повертається у гро­шовій формі до підприємця. Ця частина постійного капіталу набирає форми оборотного капіталу. До оборотного капіталу відносять і змінний капітал.

Отже, оборотний капітал — це частина продуктивного ка­піталу, яка:

а) упродовж одного періоду виробництва втрачає свою стару споживчу вартість і матеріально може втілюватись у створеному продукті;

б) свою вартість повністю переносить у вартість товару, що
виробляється, і повністю повертається до свого власника у гро­шовій формі після реалізації товару;

в) її відшкодування оборотного капіталу здійснюється після
кожного кругообігу.

Механізм відтворення основного капіталу має три взаємопо­в'язані процеси:

1. Знос.

2. Амортизація.

3. Заміщення.

1. Знос поділяють на фізичний та моральний. Фізичний знос
пов'язаний із самим використанням елементів основного капіта­лу та впливом стихійних сил природи.

Моральний знос пов'язаний із здешевленням виробницт­ва старих зразків техніки та виготовленням технічно досконалі­ших і рентабельніших машин аналогічного призначення.

2. Амортизація - процес поступового відшкодовування у
грошовій формі вартості основного капіталу, що відповідає його
зносу. Саме відрахування частини вартості основного капіталу
називають амортизаційним відрахуванням.

Щорічні амортизаційні відрахування, які надходять до амортизаційного фонду, здійснюються за спеціальними нор­мами амортизації. Норма амортизації - це відношення суми амортизаційних відрахувань до вартості основного капіталу, що використовується у процесі виробництв і розраховується за формулою:

На=(А/Ок)×100,

де:

На - норма амортизації;

А - сума амортизаційних відрахувань;

Ок — вартість основного капіталу.

3. Заміщення. Амортизаційний фонд є тим джерелом, з
якого (за нормального функціонування економіки) беруться
кошти для капітального ремонту діючих знарядь праці, а та­кож повного їх заміщення в разі фізичного та морального зносу.

Готова продукція разом із грошовими коштами та кошта­ми, що перебувають у незакінчених господарських розрахун­ках, утворює капітал обігу. Оборотний капітал та капітал обі­гу разом становлять оборотні засоби підприємства. У процесі кругообігу одна частина оборотних засобів міститься у виробничих запасах; друга частина перебуває у вигляді незавершеного ви­робництва; третя втілена в готовій продукції; четверта зберігаєть­ся у вигляді грошових коштів на рахунку банку і в касі підприємств.

Таким чином, склад оборотних засобів підприємств має та­кий вигляд:

    Виробничі запаси
   
         
  Оборотний капітал     Незавершене виробництво
     
           
        Витрати майбутніх періодів
Оборотні засоби      
     
        Готові вироби
     
           
  Капітал обігу     Кошти в розрахунках
     
         
    Грошові кошти
   
             

Ефективність використання оборотних засобів характери­зується швидкістю їх обороту. Вона визначається за формулою:


де:

n - число оборотів;

Пр -обсяг реалізованої за рік продукції;

Оз - середньорічний залишок оборотних засобів.

Оборот всього капіталу характеризується часом і швидкістю. Час обороту капіталу містить час виробництва і час обігу. Час виробництва складається з робочого періоду, часу перерви у процесі праці; часу перебування у виробничих запасах. Час обігу - складається з часу продажу продукції та часу придбання фак­торів виробництва.

Найважливішою частиною часу виробництва виступає ро­бочий період, тобто період, упродовж якого предмет праці пе­ребуває під безпосереднім впливом робочої сили, озброєної певними знаряддями праці. Саме в цей період створюється вартість і додаткова вартість. 140

Швидкість обороту у кожного з елементів капіталу різна. Оборотний капітал здійснює повний оборот у кожному круго­обігу. Для визначення часу обороту основного капіталу в ціло­му, необхідно вивести середнє з оборотів його різних частин.

Якщо виробничі споруди мають вартість 40 000 грн, термін служби 40 років, то річний знос їх становить 1000 грн, машини й обладнання вартістю 90 000 грн терміном служби за 10 років мають знос 9000 грн за рік, дрібне устаткування та інструмент вартістю в 20 000 грн терміном служби 4 роки мають річний знос у 5000грн.

Таким чином, основний капітал у сумі 150 000 грн має річний знос — 15 000 грн, тому повний оборот його становить: 150 000: 15 000 = 10 років.

Оборот усього авансованого капіталу (основного й оборот­ного) розраховується як середній оборот, виведений з оборотів основного й оборотного капіталів. Наприклад, оборотний ка­пітал дорівнює 45 000 грн і обертається чотири рази на рік, що становить 45 000 • 4 = 180 000 грн. У такому разі (дані про ос­новний капітал взяті з попереднього прикладу) весь авансовий капітал становитиме 150 000 + 45 000 = 195 000.

Сума, що обернулася для основного капіталу становить 15 000, для оборотного — 180 000. Таким чином, загальна сума, що обер­талась, становить 180 000 + 15 000 = 195 000 грн.

Отже, весь авансований капітал обернеться рівно за 1 рік:

195 000: (150 000+ 45 000) =1;

Підприємства зацікавлені в скороченні часу виробництва і, насамперед, - робочого періоду. Основними шляхами цього є: підвищення продуктивності праці, збільшення кількості пра­цівників безпосередньо у виробництві, продовження робочого дня й підвищення інтенсивності праці, розширення суспіль­ного поділу праці, поглиблення спеціалізації. Особливе значен­ня для підприємства має прискорення обсягу оборотних за­собів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 4699 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...