Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 6. Вікова модель одновидової популяції



Вступ

У цій главі ми розглянемо математичну модель одновидової
популяції, запропоновану в 1945 р. американським біологом
П. Леслі. Її привабливість, на наш погляд, полягає в тому, що в цій моделі був здійснений цікавий і нетрадиційний на той час підхід до моделювання динаміки популяції.

Традиційне розв’язання такої задачі, як ми бачили в попередніх главах на прикладах моделі Т. Мальтуса та її ускладнених версій, передбачає складання рівняння для швидкості зміни загальної чисельності особин за досить малий проміжок часу і подальше аналітичне або чисельне розв’язання отриманого рівняння .

Вікова модель П. Леслі в цьому відношенні має принципову відмінність – у її основу покладено розподіл популяції за групами згідно з віком особин. Ця модель визначається правилами, за яким змінюються характеристики, що описують еволюцію окремих груп і популяції в цілому. При цьому її словесний опис легко формалізується, тобто його нескладно подати у вигляді математичних співвідношень. У математичній екології вона поклала початок новому класу моделей – так званим матричним дискретним моделям.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...