Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтуїтивні моделі



Інтуїтивні моделі ґрунтовані на інтуїтивному уявленні про об’єкт дослідження; вони не підлягають математичному опису або не потребують його. Образи різних об’єктів, що виникають у нашій свідомості, відносять до інтуїтивних моделей цих об’єктів.

Добре відома дитяча гра-забава «А що було б, якби...?» – це,
насправді, гра у пророцтва. Можливо, вона подобається дітям саме внаслідок природної потреби дитини будувати моделі поведінки для правильного передбачення та прогнозування життєвих ситуацій. Ще до приходу в школу діти вже конструюють свої власні моделі в голові (в уяві), за допомогою конструкторів Лего, на папері або користуючись ЕОМ.

Прикладами інтуїтивного моделювання є також і ті добре відомі випадки, коли виникає необхідність прийняти рішення в умовах браку інформації, наприклад, вибору оптимальної стратегії майбутніх дій. Часто до вирішення такої проблеми залучають групи фахівців (експертів) і звертаються до однієї з відомих методик прийняття
колективних рішень, що має назву мозковий штурм. Мозковий штурм – це оперативний метод колективного вирішення проблеми на основі стимулювання творчої активності. Тут кожному учаснику
обговорення пропонують висловлювати якомога більшу кількість варіантів вирішення, у тому числі неймовірних і фантастичних. Далі із загальної кількості висловлених ідей відбираються найбільш вдалі, що можуть бути використані на практиці.

З цього приводу деякі психологи схильні вважати, що ухвалення правильних рішень у згаданих ситуаціях ґрунтується на властивості нашого мозку підсвідомо поповнювати брак інформації з попереднього життєвого досвіду. Саме тому життєвий досвід кожної людини можна вважати її власною інтуїтивною моделлю навколишнього світу. Проте, приймаючи відповідальні рішення, не варто перебільшувати роль людської інтуїції та покладатися тільки на неї.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...