Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Адміністративна та кримінальна відповідальність за екологічні правопорушення



Адміністративна відповідальність, як правило, буває пов’язана із застосуванням уповноваженими органами і посадовими особами адміністративних стягнень до суб’єктів, винних у вчиненні адмініс-тративного проступку в галузі екологічної безпеки, природокорис-тування і охорони навколишнього природного середовища. Ця відповідальність є оперативним засобом впливу на правопоруш-ників, бо застосовується в адміністративному, інколи — в судовому порядку і для її застосування не потрібні підрахунки збитків. Вона покладається на винних осіб лише за ті проступки, які не є суспільно небезпечними і передбачені чинним адміністративним законодавст-вом. Адміністративні заходи впливу на правопорушників стимулю-ють дотримання ними природоохоронних вимог і правил. Відповідно до адміністративного законодавства за вчинення екологічного правопорушення застосовується одне з таких стяг-нень: штраф, попередження, конфіскація предметів, які були зна-ряддям правопорушення або безпосередніми об’єктами правопо-рушення, позбавлення права вести діяльність, пов’язану з деяки-ми видами експлуатації природних ресурсів і охорони природи. За порушення екологічного законодавства можлива криміналь-на відповідальність. Вона передбачена чинним Кримінальним ко-дексом і застосовується тільки судами за вчинення суспільно небез-печних екологічних правопорушень, тобто злочинів. Відповідні статті, якими встановлена кримінальна відповідальність за кон-кретні порушення екологічного законодавства, зосереджені в розділі 9 «Злочини проти довкілля» Кримінального кодексу Укра-їни. Серед цих злочинів розрізняються злочини проти екологічної безпеки, у сфері землевикористання, охорони надр, атмосферного повітря, у сфері охорони водних ресурсів, лісовикористання, захи-сту рослинного і тваринного світу та ін. Порушення одних і тих же правил природокористування і охоро-ни навколишнього середовища або вчинення аналогічних протиправ-них дій тягнуть за собою в одних випадках кримінальну, в інших — адміністративну відповідальність. Розмежувальним критерієм зло-чинів і адміністративних проступків виступає ступінь суспільної не-безпеки. Крім того, враховуються також конкретні обставини право-порушень: вид і розмір завданої шкоди, конкретні наслідки тощо. У тих випадках, коли за екологічні правопорушення не настає ні кримінальна, ні адміністративна відповідальність, можливе на-стання дисциплінарної відповідальності. Вона застосовується на підставі загальних норм трудового законодавства за дисциплінарні проступки екологічного характеру. Суб’єктами цієї відповідальності є працівники підприємств, установ і організацій, а також відповідні посадові особи.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...