Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та функції юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства



Відповідальність за порушення екологічного законодавства — це різновид юридичної відповідальності, яка полягає в покладенні на винну особу специфічного обов’язку зазнавати відповідних обмежень особистого чи майнового характеру за вчинене правопорушення відповідно до санкції порушеної норми права. Відповідальність за порушення екологічного законодавства полягає в застосуванні до порушників уповноваженими органами і посадовими особами заходів примусового впливу. Такі заходи застосовуються за порушення права власності на природні ресурси та права природокористування, суб’єктивних прав власників природ-них ресурсів і природокористувачів, недотримання власниками природних ресурсів і природокористувачами покладених на них обов’язків, порушення правил раціонального природокористуван-ня і охорони навколишнього природного середовища тощо. Серед негативних правових наслідків названих порушень розрізняють також примусове припинення права власності на природні ресур-си або права природокористування. Крім того, законом передбачені дисциплінарні стягнення, адміністративні і кримінальні санкції, відшкодування збитків, заподіяних порушенням екологічного за-конодавства. Юридична відповідальність у галузі екології має на меті покарання винних, припинення і попередження порушень законодавства в галузі природокористування і охорони навколишнього природного середовища, а також поновлення порушених прав власників природних ресурсів і природокористувачів, відновлення якості навколишнього природного середовища, відтворення природних ресурсів до стану, придатного для використання за цільовим призначенням. Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства виконує важливі функції: стимулюючу на дотримання норм екологічного законодавства та забезпечення екологічної безпеки; компенсаційну, спрямовану на відшкодування збитків та втрат у сфері екології; превентивну, що забезпечує попередження нових правопорушень; каральну, яка полягає в карі особи, винної у вчиненні еко-логічного правопорушення. Відповідальність за порушення екологічного законодавства розглядають у трьох різних, але взаємопов’язаних значеннях: по-пер-ше, як державний примус до виконання вимог, закріплених чинним законодавством; по-друге, як правовідношення, яке реалізується в межах правоохоронних правовідносин, що виникають між держа-вою в особі її органів і правопорушником, по-третє, як правовий інститут, що включає сукупність правових норм, які закріплюють види, засоби і порядок застосування уповноваженими державни-ми органами примусових заходів впливу на правопорушників. Відповідальність за порушення екологічного законодавства є міжгалузевим інститутом. Вона реалізується через застосування всіх традиційних видів відповідальності (кримінальної, адміністратив-ної, цивільно-правової і дисциплінарної).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 680 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...