Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність за екологічні правопорушення



Сутність цивільно-правової відповідальності за порушення екологічного законодавства полягає в покладенні на особу, винну у вчиненні екологічного правопорушення, несприятливих майнових наслідків (санкцій). Крім загальних умов настання юридичної відповідальності необхідною умовою цивільно-правової відповідальності в галузі екології виступає неправомірність дій громадянина або юридичної особи, наслідком яких є майнова шкода (здоров’ю людей, майну, при-родним ресурсам тощо). Застосування цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення характеризується передусім тим, що, крім збитків, які виражені у грошовій формі, в результаті неправомірних дій мож-ливе завдання екологічної шкоди. Закон «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачає, що шкода, завдана в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, за загальним правилом, у повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення і незалежно від плати за забруднення навколишнього природного середовища і погір-шення якості природних ресурсів. Суттєвою особливістю, специфічною рисою цивільно-правової відповідальності є порядок визначення розміру шкоди, завданої порушенням екологічного законодавства, який встановлено спеціаль-ними нормативними актами. Цивільним законодавством передбачена можливість відшкоду-вання не тільки майнових збитків, але й моральних. Моральні збитки — це фізичні або моральні страждання, завдані неправомірними діями. Отже, не виключається відповідальність за завдання мо-ральної шкоди і в галузі екології, але вона, як відомо, буде мати в цій галузі обмежене застосування. Посадові особи та інші працівники, з вини яких організації й установи зазнали витрат, пов’язаних з їх відшкодуванням, несуть матеріальну відповідальність у встановленому законом порядку. Дисциплінарна відповідальність за екологічні правопорушення — це різновид юридичної відповідальності, яка застосовується до винних осіб за протиправні дії, що порушують екологічні вимоги у процесі невиконання функціональних обов’язків та ін. вимог дисципліни праці, пов’язаних з використанням природних ресурсів, охороною навколишнього природного середовища, забезпеченням екологічної безпеки. Умовами настання дисциплінарної відповідальності є: протиправність; наявність вини суб’єкта; професійна правосуб’єктність у галузі екології; невиконання чи неналежне виконання екологічних вимог, які складають коло службових професійних обов’язків. Види дисциплінарних стягнень: 1) догана; 2)звільнення з посади.

51. Особливості відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю. Суттєвою особливістю, специфічною рисою цивільно-правової відповідальності є порядок визначення розміру шкоди, завданої порушенням екологічного законодавства, який встановлено спеціаль-ними нормативними актами. Дотримання такого порядку теж не завжди забезпечує повне відшкодування збитків, завданих порушенням законодавства про охорону природи, тому застосовуються такси, спеціальні методи-ки тощо. У спеціальному законодавстві, яке стосується окремих видів природних ресурсів, питання про конкретні умови, розміри відшко-дування збитків детально врегульовані, визначено також коло осіб, які можуть заявляти позовні вимоги. Загальні ж принципи цивільно-правової відповідальності закріп-лені цивільним законодавством. Щодо відносин по використанню природних ресурсів і охорони навколишнього природного середо-вища норми цивільного законодавства застосовуються субсидіар-но, якщо ці відносини не регулюються спеціальним законодавст-вом (ст. 9 Цивільного кодексу України). Коли ж порушенням екологічного законодавства шкоду завда-но спільними діями декількох осіб, вона відшкодовується ними в солідарному порядку. В окремих випадках за рішенням суду мож-ливе покладання на винних відшкодування збитків у натурі, якщо це буде відповідати інтересам позивача і забезпечить повне відшко-дування завданих збитків. Цивільним законодавством передбачена можливість відшкоду-вання не тільки майнових збитків, але й моральних. Моральні збитки — це фізичні або моральні страждання, завдані неправомірни-ми діями. Отже, не виключається відповідальність за завдання мо-ральної шкоди і в галузі екології, але вона, як відомо, буде мати в цій галузі обмежене застосування. Посадові особи та інші працівники, з вини яких організації й установи зазнали витрат, пов’язаних з їх відшкодуванням, несуть матеріальну відповідальність у встановленому законом порядку.

52. Відшкодування шкоди, заподіяної здоров*ю та майну громадян внаслідок вчинення екологічного правопорушення. Чинне екологічне законодавство передбачає відшкодування заподіяної шкоди, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від плати за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів. Згідно із затвердженим переліком багато видів діяльності та об'єктів складають підвищену екологічну небезпеку для навколишнього природного середовища. Законодавство відносить такі види діяльності та об'єкти до джерел підвищеної екологічної небезпеки. Особи, що володіють джерелами підвищеної екологічної небезпеки, зобов'язані компенсувати заподіяну шкоду громадянам та юридичним особам, якщо не доведуть, що шкода виникла внаслідок стихійних природних явищ чи навмисних дій потерпілих. Шкода може бути заподіяна як навколишньому природному середовищу так і здоров'ю та майну громадян або майну юридичних осіб. Відшкодування шкоди, спричиненої навколишньому природному середовищу передбачається двома засобами: в натурі або грошовому вираженні згідно із затвердженими у встановленому порядку таксами, а також методиками обчислення розміру шкоди а за їх відсутності - за фактичними витратами на відновлення порушеного стану навколишнього природного середовища. Шкода, заподіяна здоров'ю та життю громадян, компенсується згідно із цивільним законодавством. Для відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю громадян, у першу чергу необхідно довести причинний зв'язок між діяльністю винної особи та забрудненням навколишнього природного середовища, а також впливом цього середовища та спричиненою шкодою.




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3386 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...