Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова балансу та звіту про фінансові результати діяльності аптек



Характеристика звітної форми 1 “Баланс“

Бухгалтерський баланс є найважливішим джерелом інформації про фінансовий стан аптеки на перше число року, кварталу або місяця, наступного за звітним (взірець запов­неної звітної форми “Баланс” наведено у додатку 6).

Він дає можливість визначити склад і структуру майна аптеки, ліквідність та обо­ротність оборотних коштів, наявність власного капіталу та зобов’язань, стан і динаміку дебіторської та кредиторської заборгованостей.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан аптеки на звітну дату. Баланс складають на під­ставі даних поточного бухгалтерського обліку, згрупованих у Головній книзі, журналах-ордерах та даних аналітичного обліку. Більшість балансових статей заповнюють безпосередньо за даними Головної книги про залишки (сальдо) синтетичних рахунків на звітну дату.

Основним елементом балансу є балансова стаття, яка відповідає виду (наймену­ванню) майна, зобов’язань, джерел формування майна. Статтею балансу називається показник (рядок) активу або пасиву, який характеризує окремі види майна, джерел його формування, зобов’язань аптеки. Об’єднання балансових статей в групи або розділи здійснюється виходячи з їх економічного змісту.

Баланс аптеки представляє собою двосторонню таблицю, ліва частина якої - актив, права - пасив (рис. 10.2).

Основною властивістю бухгалтерського балансу є рівність підсумків активу і пасиву балансу.

Активи - це ресурси, які контролюються аптекою у результаті минулих подій, вико­ристання яких, як очікується, спричинить одержання економічного зиску в майбут­ньому.

Пасиви - це джерела утворення засобів, які, у свою чергу, поділяються на зобов’я­зання і власний капітал.

Зобов’язання - це заборгованість аптеки, яка виникає внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, спричинить зменшення її ресурсів, які втілюють у собі економічні зиски.

Власний капітал - це частка в пасивах аптеки, яка залишається після вирахування її зобов’язань.

Облікова формула бухгалтерського балансу така:

Активи =Зобов ’язання + Власний капітал





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1062 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...