Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст господарського обліку



Поняття “облік” у широкому розумінні означає спостереження, вимірювання та реє­страцію певних природних і суспільних явищ. Першою працею з бухгалтерського обліку є книга “Трактат про рахунки і записи” Луки Пачолі (1445-1515), відомого як родона­чальника бухгалтерії. Із розвитком продуктивних сил і виробничих відносин у різних соціально-економічних формаціях облік адаптувався до вимог суспільства і в результаті сформувався як прикладна економічна наука.

Тому сьогодні важлива роль в управлінні діяльністю фармацевтичних підприємств відводиться господарському обліку, тобто обліку підприємницької діяльності, а також активів, зобов’язань та власного капіталу підприємства, що ґрунтується на спостере­женні, вимірюванні та реєстрації.

Спостереження полягає у визначенні змістовної характеристики об’єкту обліку, вимірювання - у вираженні об’єкту обліку у визначених одиницях (натуральних, тру­дових, вартісних), реєстрація - у фіксації змістовної характеристики об’єкту обліку та одиниць його виміру.

Метою господарського обліку є адекватне відображення фактів господарської діяль­ності, надання повної і правдивої інформації для прийняття рішень. Об’єктами госпо­дарського обліку можуть виступати господарські операції, активи, зобов’язання та влас­ний капітал.

Як видно з даних рис. 9.1, за видами господарський облік поділяється на:

Оперативний облік - процес збору, відображення та накопичення даних про щоденні, щозмінні і щогодинні господарські процеси на підприємстві для забезпечення вхідною інформацією бухгалтерського обліку. Під господарською операцією розуміють дію або подію, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства. Оперативний обік, як правило, ведеться в натуральному вираженні, але паралельно, при необхідності, може вестись і у вартісному вираженні. Прикладом опе­ративного обліку слугують збір, відображення та накопичення даних про обсяги вироб­ництва і реалізації фармацевтичної продукції підприємством-виробником.

Статистичний облік - процес збору, групування, відображення та накопичення інформації про показники, які характеризують закономірності і тенденції розвитку під­приємства. Як правило, ця інформація збирається за два і більше років і використову­ється для прийняття управлінських рішень на підприємстві. Її прикладами можуть бути

дані про помісячні обсяги продажу або зміни цін на лікарські субстанції тощо. Статис­тичний облік, як правило, ведеться у вартісному вираженні.

Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Він охоплює всі засоби господар­ства, джерела їх формування, всі господарські процеси і результати діяльності.

У свою чергу, за характером здійснення господарський облік поділяється на:

Управлінський (внутрішньогосподарський) облік - система обробки та підго­товки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством. Цей облік формує інформацію у вартісному, натуральному та трудовому вигляді для калькуляції собівартості виготовленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, планування діяльності підприємства та прийняття інших управ­лінських рішень.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 736 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...