Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості утилізації та знищення відходів лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори



Відповідно до наказу МОЗ України і Мінекобезпеки України від 19.03.1999 р..№ 67/59 установа, в якій має бути проведена утилізація неякісних лікарських засобів, повідомляє про це місцевий орган Міністерства внутрішніх справ України (далі - МВС), присутність представника якого обов'язкова при проведенні утилізації, та Комітет з контролю за наркотиками (далі - Комітет), представник якого при утилізації у кількості понад 500 кг неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, має бути присутній при її проведенні.

Після проведення утилізації установа-виконавець складає в трьох примірниках акт про утилізацію неякісного лікарського засобу, за підписом керівника установи та пред­ставника місцевого органу МВС. В акті про утилізацію зазначається кількість отрима­них при утилізації інгредієнтів, які мають бути використані як сировина. Перший при­мірник акта залишається в установі, другий - надається місцевому органу МВС, тре­тій - в місячний термін з дня проведення утилізації - до Комітету.

Неякісні лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, і ті, які не можуть бути утилізовані, підлягають знищенню. Для цього установа подає до Комі­тету заяву на отримання дозволу на знищення. До заяви додається протокол аналізу якості лікарського засобу. При знищенні неякісних лікарських засобів установа повідо­мляє Комітет про наявність обладнання, потрібного для його проведення своїми силами,або про залучення для проведення знищення спеціалізованих установ Міністерства охо­рони навколишнього природного середовища України, що мають дозвіл на поводження з небезпечними речовинами і токсичними відходами, у тому числі з неякісними лікар­ськими засобами, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, список яких погоджений з Міністерством охорони здоров'я України.

Комітет у місячний термін розглядає подані документи на проведення знищення неякісних лікарських засобів та повідомляє замовника про його доцільність (недоціль­ність) і погоджує метод знищення та обов'язковість присутності представника Комітету при проведенні знищення у кількості понад 500 кг неякісних лікарських засобів.

Якщо проведення знищення своїми силами в установі неможливе, то замовник подає заяву разом з протоколом аналізу якості лікарського засобу до спеціалізованої установи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки Укра­їни, що має дозвіл на поводження з небезпечними речовинами та токсичними відходами. Спеціалізована установа в місячний термін повідомляє замовника про термін та умови проведення знищення неякісного лікарського засобу.

Установа, в якій має бути проведено знищення неякісних лікарських засобів, повідом­ляє про це місцевий орган МВС, присутність представників якого обов'язкова при про­веденні знищення. Після проведення знищення установа-виконавець складає в чотирьох примірниках відповідний акт за підписами керівника установи-виконавця знищення, засвідчений печаткою установи, керівника установи-замовника, засвідчений печаткою установи, та представника місцевого органу МВС. Перший примірник акта залишається в установі-виконавці, другий - надається установі-замовнику, третій - місцевому органу МВС, четвертий - протягом місяця надсилається до Комітету.

Для знищення неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, застосовують такі методи:

• інкапсуляція;

• інертизація;

• високотемпературне спалення;

• розведення водою та злив до комунального колектора.

Для знищення неякісних лікарських засобів у вигляді твердих продуктів, порошків (таблетки, капсули, гранули, порошки для ін'єкцій тощо), напівтвердих лікарських засо­бів (креми, лосьйони, гелі, супозиторії тощо) застосовуються методи інкапсуляції, інертизації або високотемпературного спалення.

Для знищення неякісних лікарських засобів у вигляді рідин (розчини, суспен­зії, сиропи тощо) використовується метод розведення водою та злив до комунального колектора.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...