Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості утилізації та знищення відходів лікарських засобів, які надходять на територію України і визнані в установленому гуманітарному порядку



При надходженні лікарських засобів шляхом благодійної або гуманітарної допомоги, У разі виявлення неякісних лікарських засобів або лікарських засобів, термін придатності яких минув, орган державного контролю лікарських засобів приймає рішення про заборону цих лікарських засобів для медичного застосування та про вилучення їх з обігу.

Лікарські засоби гуманітарної допомоги, що мають обмежений термін споживання, ввозяться на митну територію України за умови, що на момент перетину державного кордону термін їх придатності становить не менше 6 місяців.

Усі види контролю у пунктах пропуску через державний кордон здійснюють орган які безпосередньо займаються санітарним, ветеринарним, фітосанітарним, радіологічним та екологічним контролем, а також державним контролем якості лікарських засобів, їх висновок за результатами контролю с остаточним.

За наявності висновку про непридатність до споживання лікарських засобів гумонітарної допомоги у повному обсязі або їх частини весь вантаж на митну територію Укра­їни не допускається і підлягав вивезенню за межі України. Копія висновку про непридатність до споживання залишається в митних органах у пункті пропуску на державному кордоні.

Якщо під час здійснення контролю лікарських засобів гуманітарної допомоги явних ознак непридатності до споживання та загрози життю і здоров'ю населення, а також довкіллю не виявлено, вантаж пропускається до місця призначення для остаточного встановлення якості та придатності до споживання.

Для визначення якості та підтвердження придатності до споживання лікарських засобів гуманітарної допомоги,що надійшли в зону діяльності митниць, її отримувач звертається до митного органу з письмовою заявою про надання дозволу на видачу зразків проб для проведення аналізу. Обсяг лікарських засобів гуманітарної допомоги у вантажній митній декларації зазначається з урахуванням зразків препаратів, виданні на аналіз.

Копію висновку про неналежну якість або непридатність до споживання лікарських засобів органи, що здійснювали їх аналіз, надсилають до комісій з питань гуманітарної допомоги при Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних,Київській та

Севастопольській міськдержадміністрація. За поданням зазначених комісій рішення про вивезення за межі України або знищення цих медикаментів гуманітарної допомоги приймає Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України (далі-Комісія).

Неякісні або непридатні до споживання лікарські засоби до прийняття рішення Комісії повинні зберігатися у спеціально обладнаних складських приміщеннях з дотриманням вимог законодавства щодо товарів, які перебувають під митним контролем на території України. Якщо Комісія прийняла рішення про вивезення за межі України. Лікарських засобів гуманітарної допомоги, донор або її отримувач зобов'язаний вивезти її у місячний термін з дня отримання рішення. У разі прийняття рішення Комісією рішення про знищення неякісних або непридатних до споживання препаратів воно має бути виконане з дотриманням вимог природоохоронного законодавства України.

Знищення неякісних або непридатних до споживання лікарських засобів гуманітарної

допомоги здійснюється під контролем комісії, яка утворюється з представників Держмитслужби, Державної податкової адміністрації, Державноїінспекції з контролю якості лікарськихзасобів МОЗ України, органів Міністерства екології та природних ресурсів, М ВС, державної ветеринарної медицини, карантинної служби та місцевих органів виконавчої влади.

Для отримання дозволу на знищення неякісних або непридатних до споживання лікарських засобів отримувач цієї допомоги подає до територіальних органів Міністер­ства екології та природних ресурсів відповідну заяву. До заяви додається рішення Комісії про знищення препаратів. Знищення неякісних або непридатних до споживання ліків здійснюється на підприємствах та установах, що мають на це відповідний дозвіл.

За фактом знищення неякісних або непридатних споживання медикаментів склада­ється відповідний акт, який підписується керівником підприємства (установи), на якому вони знищені, представниками Держмитслужби, Державної податкової адміністрації,Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України, Міністерства екології та природних ресурсів, МВС, державної ветеринарної медицини, карантинної служби, місцевих органів виконавчої влади та засвідчується печаткою митного органу.

Фінансування витрат, пов'язаних з вивезенням за межі України або знищенням нея­кісних та непридатних до споживання лікарських засобів гуманітарної допомоги, здій­снюється донорами або отримувачами гуманітарної допомоги.

Комісії з питань гуманітарної допомоги при Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціях допомагають отримувачам гуманітарної допомоги у вивезенні за межі України або переміщенні до місця знищення неякісних та непридатних до споживання ліків гуманітарної допомоги.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1703 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...