Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наслідки залишення позовної заяви без руху



Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 119 і 120 ЦПК України, сплатить суму судового збору, а також оплатить витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, позовна заява, вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк не виконає вимоги, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

ПІДСТАВИ ПОВЕРНЕННЯч.3 ст.121 ЦПК України позивач до відкриття провадження у справі подав заяву про повернення йому позову; заяву подано недієздатною особою; заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи; справа не підсудна цьому суду; подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України. НАСЛІДКИ ПОВЕРНЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ Якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви, вона може бути повторно подана до суду. Відкриття провадження у справі - самостійна стадія цивільного процесу, що пов’язана із безпосереднім прийняттям заяви до провадження конкретного судді та визначає початок вжиття суддею процесуальних заходів, передбачених законом для розгляду та вирішення справи по суті. стаття 122 ЦПК України

4. Питання про відкриття провадження у справі або про відмову
у відкритті провадження у справі суддя вирішує не пізніше трьох
днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку,
встановленого для усунення недоліків, та не пізніше наступного дня
після отримання судом у порядку, передбаченому частиною третьою
цієї статті, інформації про місце проживання (перебування)
фізичної особи.

Існують об’єктивні та суб’єктивні умови відкриття провадження у справі. Об’єктивні умови визначаються законом і не залежать від суб’єктивних ознак і дій позивача, заявника або їх представників. До них належать: - наявність юридичної заінтересованості у позивача;- належність справи до компетенції суду у порядку цивільного судочинства;- відсутність рішення суду, що набрало законної сили на тотожну заяву чи ухвали про закриття провадження у справі;- відсутність у провадженні цього суду або іншого суду справи із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;- відсутність рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції щодо спору між тими самим сторонами, про той самий предметДо суб’єктивних умов відкриття провадження у справі належать:- підсудність справи даному суду;- звернення до належного виду провадження цивільного судочинства;- дотримання процесуальної форми звернення до суду, якою є позовна заява (її зміст і реквізити), сплата судового збору тощо;- дієздатність особи, що подала заяву.Наслідки відкриття провадження у справі:Матеріальні:- перериваються строки позовної давності;- з дня пред’явлення позову за загальним правилом стягуються аліменти;- за сімейним законодавством відбувається припинення виконання рішення органу опіки та піклування (ст.19 СК України);- у справах про витребування майна із чужого незаконного володіння (ст.390 ЦК України) з цього часу можна вимагати передання доходів від майна, відшкодування витрат на утримання, збереження майна тощо.Процесуальні наслідки:- виникають цивільні процесуальні відносини;- учасники процесу отримують відповідний процесуальний статус і наділяються комплексом загальних та спеціальних процесуальних прав та обов’язків;- відповідач має право пред’явлення зустрічного позову, треті особи – право на пред’явлення самостійної вимоги щодо предмета спору між сторонами;- припиняється право альтернативної підсудності;- зупиняється примусове виконання виконавчого напису нотаріуса;- у справах про виключення майна з акта опису зупиняється примусове виконання;- перериваються строки, передбачені для справ окремого провадження.

Відмова у відкритті провадження у справі – це заходи, які застосовуються судом з метою недопущення прийняття позовної заяви, у зв’язку з наявністю у ній недоліків, які не можуть бути усунуті позивачем.

ч.2 ст. 122 ЦПК України





Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...