Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація позовів



За матеріально-правовою ознакою, виходячи із правовідносин, які підлягають судовому захисту, поділяються на цивільні, трудові, сімейні та ін. Ця класифікація є основою для судової статистики, сприяє узагальненню практики, розробці постанов Пленуму Верховного Суду України.

За процесуально-правовою ознакою поділяються на позови:

· про визнання (установчі);

· про присудження (виконавчі);

· перетворювальні.

Позови про визнання обмежуються вимогою про визнання наявності, відсутності, припинення правовідношення: позов про визнання позивача автором відкриття, зареєстрованого на ім’я відповідача; позов про визнання недійсним запису про батьківство в книзі реєстрації народжень.

Позови про присудження характеризуються тим, що позивач вимагає не тільки підтвердження існування правовідношення між ним і відповідачем, але й присудження відповідача до здійснення певних дій або ж до утримання від них, наприклад, позови про стягнення боргу, аліментів.

В перетворювальних позовах мова йде про зміну або припинення матеріально-правового правовідношення (про розірвання договору купівлі-продажу, про виділ частки із спільного майна). Але такі позови можуть бути віднесені до позовів про визнання (визнати договір купівлі-продажу недійсним і з цієї підстави він буде розірваний) або присудження (позови про виключення майна з опису спрямовані на визнання за особою права на частину описаного майна) і тому вони можуть не виділятись в окремий вид.






Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 341 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...