Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок здійснення банком гарантійних операцій



Гарантією є письмове зобов.банку,ін.фін.установи(гаранта),що видається на прохання ін.особи(принципала),за яким гарант зобовязується сплатити кредиторові принципала(бенефіціарові) певну грош.суму після подання бенефіціаром письмової вимоги про сплату.Видаючи гарантію,банки повинні переконатися.у кредиспроможн.клієнта,оскільки видача гарантій може мати кредитний характер.Фактично банки беруть на себе зобов.при несплаті клієнтом у строк платежів здійснити їх за рах.своїх рес.Якщо кредитоспром.клієнта банку не відома або викликає сумнів,то банк.гарантія видається під відпов.

забеспечення,тобто супроводж.

відпов.заставою майна.Банки,які беруть участь у здійсн.опер.з гарантіями утримують коміс.винагор.та відшкодув.витрат з принципала або з бенефіціара відповідно до умов гарантії на підставі договору.Коміс.винагорода від резид.утримується лише в нац.вал.

Класиф. Зал.від резидентності бенефіціара:надані на користь бенеф-резид і на користь бенеф-нерезид.За ступенем відповідальн:відкличні(умови ожуть бути змінені) і безвідкличні. За відображ.у бух.обліку:надані і отримані.Також є умовні та безумовні.Залежно від наявності забезпеч:покриті і непокриті.За субєктами:прямі та непрямі(посередники). За валютою:нац.та іноз.Є контргарантія-гарантія,яку надає банк-контргарант на користь ьанку-гаранта або ін.банку-контргар. Банк.гарант.можуть бути спрямовані на торговельні та фін.угоди:тендерна гарантія;гарант.поверн.авансованого платежу;гарант.поверн.позики;гарант.викон.контракту;гарант.надання кредиту;гарант.платежу;акцептування і авалювання векселів тощо.

68.Посередницькі, консультаційні та інформаційні послугибанків.

Посередн.посл.на практиці надаються двома видами догов.:дог.доручення та дог.комісії.Це договори про наданная посл.(одна сторона зобовязується за доруч.другої сторони надати посл.,а замовник зобовяз.оплатити зазначену посл.)

Догов.доруч.:одна сторона зобовяз.виконати від імені і за рах.другої сторони(довірителя)певні юридичні дії-підпис.докум.,проведення правової експерт.Але виконуючи юрид.дії,повірена особа виконує і фактичні-пошук контрагентів,наведення довідок,огляд майна.

Догов.коміс.:одна сторона(комісіонер) зобовяз.за дорученням другої(комітент) за винагороду укласти одну або кілька угод від свого імені за рах комітента.Укладається угода від мвого імені,а не від імені довірителя.Повіреним і довірителем,а також коміс.і комітентом можуть бути громад.ті юрид.особи,а також банки.

Посередн.послуги з цінними паперами і з валютними операціями(купівля-продаж іноз.вал.,конверсію однієї вал.в іншу тощо)

Консульт.посл.з питань бух.обл.,звітності,оподатк.,аналізу фін.-госп.діяльн.,зовн.екон.діяльн.Значну к-сть становлять посл.з виконанням акт.і пас.опер.та над.ін.посл.:залуч.рес.,кредитув.,фін.кап.вкладень тощо.Усно або письмово.Плата у деяких випадках включ.у плату за осн.вид опер.

Інформ.посл.-доведення інф.продукції до споживачів з метою задоволення їх інформ.потреб.Буває відкрита та з обмеженим доступом(конфіденційна і таємна).Види інф.посл.:інформув.про чинне законодавство заруб.країн у різних сферах;надання копій грош-розрах докум;допомога у розшуку перерах.сум;надання інф.про прийняття НБУ ті ін.органами рішень,які вплив.на госп.діяльн.клієнта;доведення інф.про курси валют,котирування цп;сприяння в підборі партнерів,засновників тощо.

69.Сутність фінансової стійкості та способи її забезпечення.

Комерц.банк-це субєкт господарюв.,який здійснює свою діяльн.щоденно.Для введення операційної діяльності потрібно не тільки мати грошові кошти,а й забезп.необхідне співвіднош.між групами активів і пасиві,тобто підтримувати оптимальний рівень ліквідн.і платоспрможн.Процес управл.охоплює різні напрями.Управл.ліквідн.-створення налдишків ліквідних коштів для діяльн.Управл.акт.і пас.спрямоване на досягн.необх.пропорцій між групами акт.і пас.Банк.управл.не будуть спрямовувати короткострокові депоз.на довгострок.іпот.кред.,тому що такі круд.повернуться пізніше.Упрал.ризиками-оцінювання загроз.Чим вищий ризик,тим вищий і прибуток.Управл.прибутковістю-моніторинг складових банк.доходів і витр.,аналіз показн.прибутк.,дотрим.нормативних значень.Управл.власним кап.-у країнах,де функціонує повноцінний фондовий ринок і акції вільно обертаються,їх курсова,риноква вартість використ.як важливий чинник фін.стійкості банку.Незначні коливання курсу,тенденція до його зростання-показник успішності установи.Курсова вартість цп відображає прибуткоівсть банку та його здатність розраховуватися з акціонерами.

Тому банківську установу слід вважати фінансово стійкою тоді,коли вона відповідає таким критеріям:проводить виважену прибуткову діяльність,дотримується необхідних співвідношень між обсягами і строками залучених коштів та,відповідно,обсягами і строками вкладень,проводить активні операції відповідно до норм і вимог НБУ.

70.Порядок обов'язкового резервування коштів банками України.

Комерц.банки повинні певну частку своїх залучених коштів зберігати як обовязкові резерви.Обсяг установл. НБУ і визнач.у відсотковому віднош.до суми залуч.коштів у нац.та іноз.вал.

НБУ встановл.такі норми обвязкового резерв.:а)строкові кошти і вклади юрид.і фіз.осіб у нац.та іноз.вал.-6%;б)кошти вкладів юрид.і фіз.осіб у нац.та іноз.вал.на вимогу та кошти на поточних рах.-8%.Недотрим.нормативів озн.здійснення банком несанкціонованої кред.емісії,за яку встановл.відповідна плата НБУ та застов.заходи впливу у вигляді штрафу.

Головна мета полягаєв забезп.своєчасного здійснення платежів клаєнтів та підтримання необх.рівня ліквідності.Виконання банками вимог сприяє стабільності на вітчизняному грош.-кред.та вал.ринках.

71.Економічні нормативи,що регулюють капітальну базу банків Укр.:екон.характеристика,порядок розрах.,вимого щодо їх дотримання.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...