Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спільне використання методів Line і Print



Метод Print використовується для видачі чисел і рядків на Об'єкт — на екранну чи форму в графічне вікно. Цю видачу називають друком чисел чи рядків на даному об'єкті. Синтаксис методу Print наступний.

[Ім’яОб’єкта.]Print [ПослідовністьФрагментів]

ПослідовністьФрагментів — це один Фрагмент (одне число чи один рядок - фрагментом може бути і вираз, значенням якого є число чи рядок), або кілька Фрагментів, між якими є роздільник друку — кома (,) чи крапка з комою (;). У першому випадку Фрагменти друкуються так званими зонами (по 14 символів у кожній зоні); у другому випадку — упритул друг до друга. Якщо після слова Print нічого немає, друкується порожній рядок.

Мал. 5.8. Використання двох видів роздільників друку в методі Print

Приклад 5.4. На мал. 5.8 показаний результат друку двох послідовностей фрагментів на екранній формі за допомогою двох рядків програмного коду:

Код 5.4

Метод Print може використовуватися разом з методом Line і з іншими графічними методами. При цьому рядки і числа будуть друкуватися у тому місці екранної форми чи графічного вікна, де закінчилося малювання відрізка чи прямокутника — точніше, трохи нижче і правіше крапки, на якій закінчилося малювання.

Приклад 5.5. Після кожного рядка кода 5.3, що містить метод Line, помістимо рядок із друком цілого числа — від 1 до 5. Результат роботи цієї програми показаний на мал. 5.9.

Мал. 5.9. Спільне використання методів Line і Print

Hові поняття:

метод Line (малювання відрізків і прямокутників), параметр методу, заповнення (заливка) фігури кольором, метод Print(друк чисел і рядків).

Питання для роздумів

Як Ви думаєте, чому товщина контуру незафарбованого прямокутника в прикладі 5.3 дорівнює товщині похилого відрізка і не дорівнює товщині горизонтального і товщині вертикального відрізків?

Як би Ви записали програмний код, щоб відрізок, що перетинає зафарбований прямокутник іншого кольору, проходив би над цим прямокутником? Під цим прямокутником?

Як Ви думаєте, що потрібно зробити для того, щоб числа, що є координатами відрізків і прямокутників у програмі приклада 5.3, були не занадто великими (вимірялися б одиницями, а не сотнями і тисячами)?

Вправи

Створіть додаток, у графічному вікні якого після натискання командної кнопки з'являється зображення координатних осей зі стрілками, з нулем на початку координат і з буквами X і Y у кінців стрілок (мал. 5.1).

Створіть додаток, у графічному вікні якого після кліку по командній кнопці з'являється зображення українського прапора.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...