Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поточні витрати на продукування виробів (послуг), їх класифікація і структура



Промислове підприємство в процесі виробництва і реалізації продукції витрачає сировину, матеріали, паливо, енергію, амортизує основні фонди, оплачує труд працівників, несе витрати по обслуговуванню і управлінню виробництвом, реалізації продукції, оплаті послуг інших організацій.

В умовах ринкової економіки товаровиробники зацікавлені в зниженні витрат виробництва, оскільки при інших рівних умовах (ціни, об'єму продажу) це сприяє зростанню прибутку. Прибуток, що зріс в умовах ринкової економіки доцільно направляти на науково-технічний розвиток (розширення) і за рахунок цього додатково знижувати витрати, ціну на продукцію, підвищувати конкурентоздатність товару, затвердитися на ринку,

Найважливішій результуючий і узагальнюючий показник діяльності підприємства, він відображає рівень матеріалоємності, енергоємності, теплоємності, трудомісткості продукції, т. є. міра ефективності витрат минулої і живої праці на одиницю продукції.

При визначенні собівартості продукції дуже важливо достовірно і об'єктивно (з урахуванням впливу всіх причин, чинників прогнозів) визначити величину витрат на виробництво. Це дає можливість точніше визначити прибуток обґрунтовано розрахувати різні варіанти його використання. Витрати на виробництво класифікуються по ряду ознак.

1. По центрах відповідальності (місцю виникнення) витрати на виробництво групуються по цехах, дільницях, службах і інших адміністративно відособлених структурних підрозділах виробництва.

2. По видах продукції, робіт, послуг всі витрати класифікуються на
витрати на виріб, типові представники виробів, групи однорідних виробів
одноразові замовлення, валову, товарну, реалізовану продукцію.

3. По єдності складу (однорідності) витрати поділяються на одноелементні і комплексні.

4. По видах витрати класифікуються по економічних елементах і статтях калькуляції. Під елементами витрат мають на увазі економічно однорідні витрати. Витрати по статтях калькуляції — це витрати на окремі види виробів, а також витрати на основне і допоміжне виробництво.

5. По способах перенесення вартості на продукцію витрати діляться на прямі і посередні. До прямих витрат відносяться витрати, пов'язані з виробництвом окремих видів продукції (на сировина, основні матеріали, куповані вироби і напівфабрикати і пр.), які можуть бути безпосередньо внесені в їх собівартість. До посередніх витрат відносяться витрати, пов'язані з виробництвом декількох видів продукції (витрати на зміст і експлуатацію обладнання, загально виробничі, загальногосподарські витрати), що включаються в собівартість за допомогою спеціальних методів. Посередні витрати утворять комплексні статті калькуляції (т. є. складаються з витрат, що включають декілька елементів), які розрізнюються по їх функціональній ролі у виробничому процесі.

6. За мірою впливу обсягу виробництва на рівень витрат витрати діляться на умовно змінні і умовно постійні. До умовно змінних відносяться витрати, абсолютна величина яких росте із збільшенням обсягу випуску продукції і меншає з його зниженням. До умовно змінних витрат відносяться витрати на сировину і матеріали, куповані комплектуючі і вироби, напівфабрикати, технологічне паливо і енергію, на оплату труда працівників, зайнятих і виробництві продукції (робіт, послуг) з відрахуваннями на соціальні заходи, а також інші витрати. Умовно постійні — це витрати,' абсолютна величина яких із збільшенням (зменшенням) випуску продукції істотно не міняється. До умовно постійних відносяться витрати, пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробничою діяльністю цехів, а також витрати на забезпечення господарських потреб виробництва.

7. По календарних періодах витрати на виробництво діляться на поточні, довгострокові і одноразових. Поточні, тобто, постійні, звичайні витрати або витрати, періодичність яких менше місяця. Довгострокові витрати — це витрати, пов'язані з виконанням довгострокового договору (контракту), тобто контракту, який не планується завершити раніше, ніж через 9 місяців з моменту здійснення перших витрат або отримання авансу (передоплати). Одноразові, тобто однократні витрати або витрати, які здійснюються періодично (періодичність більше місяця) і прямують на забезпечення процесу виробництва протягом тривалого часу.

8. По доцільності витрачання витрати поділяються на виробничі і невиробничі. Виробничі витрати передбачені технологією і організацією виробництва. Невиробничі витрати не обов'язкові, виникаючі внаслідок певних нестач організації виробництва, порушень технології і т. п.

9. По визначенню відношення до собівартості продукції витрати поділяються на витрати на продукцію і витрати періоду. Витрати на продукцію— це витрати, пов'язані з виробництвом. У виробничій сфері до таких витрат відносять всі витрати, пов'язані з виробництвом продукції (матеріали, зарплата, амортизація і т. п.). Витрати на виробництво складають виробничу собівартість продукції (робіт, послуг). Витрати періоду —- це витрати, які не включаються у виробничу собівартість і розглядаються як витрати того періоду, в якому вони були здійснені. Це витрати на управління, збут продукції і інші операційні витрати.

2. Кошторис виробництва і собівартість товарної продукції.

Кошторис виробництва — це підрахунок сукупних витрат підприємства, що пов’язані з основною його діяльністю за певний період незалежно від того, віднесено їх на собівартість продукції в цьому періоді чи ні. Кошторис виробництва складається за економічними елементами витрат.

При класифікації витрат по економічно однорідних елементах не має значення, де і з якою метою витрачають ті або інші види ресурсів, необхідно тільки щоб витрати, включені в одну групу, мали однакову економічну природу.

Таке угруповання:

> є єдиним для всіх галузей;

> дає можливість виділити витрати живої і матеріалізованої праці в собівартості продукції і їх співвідношення (використовується для міжгалузевих балансів);

> дозволяє визначити загальну потребу підприємства в тих або інших економічно однорідних видах ресурсів незалежно від місця виникнення витрат і виду продукції;

> дає можливість виділити особливості структури витрат по окремих галузях і розрахувати їх матеріалоємність, фондоємкість, трудомісткість і інші;

> потрібна для складання кошторису витрат на виробництво по підприємству загалом і при плануванні собівартості по техніко-економічних чинниках.

Елементом називають первинний економічно однорідний вид витрат, який в межах підприємства не можна більше розікласти на складові частини (амортизація, заробітна плата і т. п.).

Витрати, що включаються в собівартість продукції (робіт, послуг), групуються по наступним елементам:

'> матеріальні витрати;

> витрати на оплату праці;

> відрахування на соціальні заходи;

> амортизація;

> інші витрати.

До складу елемента "Матеріальні витрати" включаються витрати на:

· сировину і матеріали, які використані як основні і допоміжні матеріали в операційній діяльності підприємства при виготовленні продукції (робіт, послуг) або для господарських потреб, технічних цілей і сприяння у виробничому процесі;

> куповані напівфабрикати і комплектуючі вироби, які використані в операційній діяльності підприємства;

> придбані у сторонніх підприємств і організацій будь-яке паливо і енергію всіх видів, які використані на технологічні і інші операційні цілі, і тому числі на експлуатацію транспортних засобів, опалювання І освітлення приміщень, на вироблення з палива тепло- і електроенергії, які спожиті в операційній діяльності підприємства.

> витрати на власне виробництво електричної і інших видів енергії, а також на трансформацію і передачу придбаної енергії до місця її споживання включаються у відповідні елементи витрат;

> тару і тарні матеріали, використані в операційній діяльності
підприємства;

> будівельні матеріали, які використані як основні і допоміжні матеріали в операційній діяльності підприємства;

> запасні частини, які використані для ремонту основних коштів, інших необоротних матеріальних активів і малоцінних і швидкозношуваних предметів підприємства;

> інші матеріальні витрати, які відображають вартість виконаних для
підприємства робіт і послуг виробничого і невиробничого характеру
(здійснення окремих операцій по виробництву продукції; обробки сировини і
матеріалів; проведення випробувань сировини і матеріалів, які використовуються у виробництві; транспортні послуги, які є складовою частиною технологічного
процесу виробництва і т. п.);

> витрати на малоцінні і швидкозношувані предмети, які
використовуються протягом не більше за один рік або нормальний операційний
цикл, якщо він більше за один рік, в операційній діяльності підприємства,
зокрема: інструмент, господарський інвентар, спеціальне оснащення;
спеціальний одяг, спеціальне взуття і інші засоби індивідуального захисту,
мило і інші миючі засоби, молоко і лікувально-профілактичне живлення або
відшкодування витрат працівникам за придбання ними спеціального одягу,
спеціального взуття і інших засобів індивідуального захисту у разах невидачі їх
адміністрацією.

Не включається в матеріальні витрати вартість куплених матеріальних цінностей, в тому числі палива і енергії, які реалізовуються без додаткової обробки на даному підприємстві.

З витрат на матеріальні ресурси, що включаються в собівартість продукції, віднімається вартість зворотних відходів.

Зворотні відходи — це залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, теплоносіїв і інших видів матеріальних ресурсів, які утворилися в процесі виробництва продукції (робіт, послуг), втратили повністю або частково споживчі властивості первинного ресурсу і через це використовуються з підвищеними витратами або зовсім не використовуються за прямим призначенням.

До складу елемента «Витрати на оплату праці» включаються:

заробітна плата по окладах і тарифах, премії і заохочень, матеріальна допомога компенсаційні виплати, оплати відпусток і іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

До складу елемента «Відрахування на соціальні заходи» включаються: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахувань на соціальне страхування, страхових внесків на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства, відрахування на інші соціальні заходи.

До складу елемента «Амортизація» включається: сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів і інших необоротних матеріальних активів.

До складу елемента «Інші витрати» включаються: витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу раніше перерахованих елементів, зокрема, витрати на відрядження, витрати на відрядження фізичних осіб; витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності підприємства; витрати по оплаті за участь семінарах; витрати на проведення аудиту; витрати на транспортне обслуговування; оплата за використання і обслуговування технічних засобів управління; витрати на придбання ліцензій і інших спеціальних дозволів, які видані для ведення господарської діяльності; витрати на охорону праці, витрати на перевезення працівників до місця роботи і назад; витрати, пов'язані з виконанням робіт вахтовим методом; витрати, пов'язані з оплатою послуг комерційних банків і інших кредитно-фінансових установ; витрати по страхуванню ризиків; витрати на гарантійний ремонт, гарантійне обслуговування або гарантійні заміни і витрати на утримання гарантійних майстерень; витрати на проведення рекламних заходів; витрати на організацію прийомів, презентацій і свят; витрати на відшкодування складських вантажно-розвантажувальних, перевалочних робіт, пакувальних матеріалів; витрати на оплату послуг транспортно-експедиційних, страхових посередницьких організацій; витрати на оплату експортного (вивізний) мита і митних зборів; витрати, пов'язані з професійною підготовкою або перепідготовкою фізичних осіб підприємства; податки, збори і інші обов'язкові платежі; витрати підприємства, пов'язані із утриманням і експлуатацією фондів природоохоронного призначення; витрати по опублікуванню річного звіту; сума оплачених орендарем платежів за користування наданими в оперативний лізинг (оренду) основними коштами, іншими необоротними активами; витрати підприємств — суб'єктів валютного ринку; компенсації робітником (за власний інструмент, особистий транспорт); витрати підприємства, пов'язані з випробуваннями якості виробів, деталей, вузлів, встановленими стандартами або технічними умовами: інші витрати (втрати від браку, витрати по операціях зі скляною тарою, компенсація заробітку внаслідок каліцтва і іншого порушення здоров'я працівника, відрахування на пенсійне забезпечення від вартості послуг стільникового мобільного зв'язку і т. п.); інші операційні витрати.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 1198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...