Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Держава і право України під час шляхетсько-козацького повстання (1648-1657 рр.)



Заняття 1. Шляхетсько-козацька держава та право в 1648-1657 роках.

ВСТУП.

Середина XVII ст. стала часом відродження козацько-шляхетської державності. Внаслідок багаторічної козацько- шляхетської війни під проводом Богдана Хмельницького козаки і шляхта вибороли свою державу, яка проіснувала після того ще майже півтори сотні років.

Відверто антинаціональні колонізаторські кроки з боку польської влади викликали різку протидію українського суспільства, яка вилилась спочатку в низку повстань, і врешті у війну, під час якої козаки і шляхта зуміли відродити свою державність, хоча й закріпити її незалежність тоді так і не вдалось.

Але війна не стала якимось одномоментним військовим вибухом чи виявом непокори, вона була підготовлена десятками років боротьби, яка проявилась у повстаннях, протистоянні польським і литовським феодалам, що її виявляло козацтво, яке до кінця XVI ст. вже сформувалось у новий, досить розвинутий суспільний стан, стало базою всієї боротьби і, врешті, заклало основи відродженої козацької держави.

Наслідком безкомпромісної боротьби проти панівних кіл Речі Посполитої стало створення козацької держави, що є незаперечним історичним фактом, який було юридично підтверджено Зборівським (1649 р.) та Білоцерківським договорами (1651 р.) і Березневими статтями 1654 р.

Вперше відроджується новий козацький державний лад, формуються нові суспільні відносини. Паралельно з державними органами в роки війни в Україні також формується своєрідні правова та судова системи.

Питання 1. Причини та хід козацького повстання 1648-1657 рр.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...