Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суспільно-політичне становище на західноукраїнських землях



Потрібно зазначити, що в XVI ст. українські землі опинилися у складі різних держав. Так, Галичина, Холмщина, Волинь, Поділля, Брацлавщина, Київщина і Підляшшя входили до складу Польщі; Берестейщина і Пінщина – до складу Литви. Землі по Десні, Сейму і навіть у верхів’ях Псла, Ворскли і Дінця відійшли до Москви. Буковина з середини XVI ст. перебувала в складі Мол­давії, а з 1564 р. – у складі Туреччини. Закарпаття відійшло спочатку до Угорщини, а з 1526 р. – до Австрії.

У цей період дві частини України – Буковина та За­карпаття – на кілька століть відриваються від України.

Ще в другій половині XIV ст. румуни з Семигороду, шукаючи нових пасовищ для своїх отар, переходили Кар­пати, осідали на території Буковини та на землях, які піз­ніше складуть Молдавську державу.

Зауважимо, що на всіх цих землях на той час прожива­ли українці. У 1359 році воєвода Богдан І збунтувався проти угорського короля, вигнав його урядовців і заснував нову державу, до складу якої ввійшла і Буковина. За мол­давський престол точилася гостра боротьба між румун­ськими та українськими претендентами і деякий час на престолі були українські князі. Ця боротьба свідчить про те, що в заснуванні Молдавської держави брали участь і українці і що на початку свого існування ця держава не була національно-визначена. Кінець кінцем перемога була за румунською династією Мушат, яка і панувала тут до 1552 року. Молдавія мала постійні стосунки з Україною і регу­лярно підтримувала боротьбу українського народу проти польсько-шляхетського панування. І хоча з 1514 року Мол­давія попадає під зверхність Туреччини, ці стосунки не припинялись. У 1634 році воєводою Молдавії стає Василь Лупул, за правління якого посилюється румунізація Бу­ковини.

Закарпатська Україна спочатку вхо­дила до складу Болгарського царства, а з занепадом його в другій половині X ст. опинилася в складі Київської дер­жави. Під час міжусобиць, які розпочалися після смерті Володимира в 1015 році, Угорщина захопила Закарпаття і до XX ст. ця частина українських земель входила до скла­ду Угорської держави.

У 1526 р., після поразки під Могачем, Угорщину було поділено між Туреччиною, Австрією та Семигородом. З того часу Закарпаття стає ареною безперервних воєн. На початку XVII ст. Закарпатська Україна втягується в релігійні вій­ни. Особливо довгою була боротьба між католиками та протестантами.

Панщина, різного роду побори, рекрутчина – все це лягло важким тягарем на плечі населення Закарпаття.

Такою була загальна історична картина подій на україн­ських землях з середини XVI до середини XVII ст.

Питання 2. Державний та суспільний устрій на українських землях в складі Речі Посполитої.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...