Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Підводячи підсумки викладеному матеріалу, слід зазначити, що протягом хіv-хvі ст



Підводячи підсумки викладеному матеріалу, слід зазначити, що протягом ХІV-ХVІ ст. на українських землях, які перебували під владою Великого князівства Литовського та Польщі, відбулися значні політичні та соціальні зміни. Литовсько-Руська держава все більше відчувала на собі політичний, релігійний та соціальний тиск Польщі. Набирає сили процес диференціації соціальної структури суспільства, консолідації двох основних верств населення: селянства і шляхетства. Піднесення шляхетства супроводжувалося посиленням кріпацтва, запровадженням кріпосного права.

Панівні верстви Литви та Польщі проводили політику ліквідації самостійності українських земель у складі Великого князівства Литовського. Опір національної української князівсько-шляхетської опозиції був придушений.

В цей час над Україною нависає зовнішня небезпека з боку Османської імперії та Кримського ханства. Оборону на себе взяла нова суспільна верства, яка виникає в цей час – козацтво.

Незважаючи на несприятливі історичні умови вікові традиції української державності не перериваються. Але їх подальший розвиток обмежується місцевим самоврядуванням, зокрема, в громадах та містах, які отримують магдебурзьке право.

Значним був вплив українського права на законодавчу систему спочатку Литовсько-Руської, а пізніше Польсько-Литовської держави.

Питання 4. Формування та розвиток військових інститутів на Запорізькій Січі.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...