Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прогнозування і облік касових оборотів установ банків



Комерційні банки повинні здійснювати контроль за рухом готівкових коштів. У цьому плані важливе значення має про­гнозування готівкового обігу на основі розробки прогнозу ка­сових оборотів установи банку. Прогнозування касових обо­ротів банки здійснюють відповідно до Інструкції НБУ №4 про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України.

Прогнозні розрахунки касових оборотів банків поряд з прогнозом балансу грошових доходів і витрат населення є найважливішими складовими загального прогнозу готівково­го обігу.

Баланс грошових доходів та витрат населення - це балансова форма відображення процесів утворення грошових доходів населення і їх використання за певний період часу. Розробляються: 1) прогнозний баланс грошових доходів та витрат населення - на перспективу; 2) звітний баланс - за минулий період.

Показники прогнозного балансу грошових доходів і вит­рат населення використовуються регіональним управлінням НБУ для складання прогнозів касових оборотів готівки.

Прогнози касових оборотів складаються комерційними банками щоквартально на підставі показників економічного розвитку на регіональному рівні з урахуванням основних на­прямів і особливостей державної грошово-кредитної політи­ки. Прогноз встановлює розмір і джерела надходжень готівки до кас банків, а також розмір і цільове спрямування видач готівки з кас банків.

У кожній частині прогнозу касових оборотів - прибутку­вання і видатки - виділяються статті відповідно до каналів руху готівки.

Прогнозні розрахунки касових оборотів установ банків складаються за такими джерелами надходжень і напрямами видач готівки:

ПРИХОД:

- надходження торгової виручки;

- надходження виручки від усіх видів транспорту;

- надходження квартирної плати і комунальних платежів;

- надходження виручки видовищних підприємств;

- надходження виручки підприємств побутового обслуго­вування;

- надходження на рахунки колективних сільськогоспо­дарських підприємств;

- надходження на рахунки за вкладами громадян;

- надходження від підприємств Міністерства зв'язку;

- інші надходження (включно з поверненням заробітної плати);

- купівля готівки комерційними банками;

- підкріплення оборотної каси з резервних фондів.

ВИДАТКИ:

- видачі на оплату праці, грошові виплати і заохочення;

- видачі на закупівлю сільськогосподарських продуктів;

- видачі з рахунків колективних сільськогосподарських підприємств;

- видачі на виплату пенсій, допомог і страхових відшкодувань;

- видачі з рахунків за вкладами громадян;

- видачі підкріплень підприємствам Міністерства зв'язку;

- видачі на інші цілі;

- продаж готівки комерційними банками;

- перерахування з оборотної каси до резервних фондів.

Для складання прогнозів готівкового обігу установи банків до початку кварталу, що прогнозується, у встановлені ними строки одержують від підприємств (організацій, установ), а також від фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяль­ності, що мають рахунки у даній установі банку, касові заявки - звітні і прогнозні матеріали.

Робота з готівкового обігу (розгляд одержаних від підприємств, організацій і установ прогнозних і звітних матеріалів, складан­ня прогнозів касових оборотів) проводиться в установах банків економістами.

Прогнози касових оборотів подаються установами комерцій­них банків регіональним управлінням НБУ, а останніми - Національному банку України.

Перевищення прибуткової частини прогнозних розрахунків касових оборотів установи банку над видатковою означатиме, що в касу установи банку надходить грошей більше, ніж є потреба на них у готівці. Навпаки, перевищення видаткової частини над прибутковою означатиме, що в касу установи банку надійде грошей менше, ніж необхідно видати за квартал, що планується.

Основним джерелом надходження готівки в касу установ банків є торгова виручка підприємств, що мають рахунки в даному банку. Вихідною базою для прогнозування цієї статті приходу є прогноз роздрібного товарообороту торговельних організацій.

У видатковій частині прогнозного розрахунку касових обо­ротів установ банків центральне місце займають видачі грошей на оплату праці. В основу прогнозування цієї статті має бути покладена реальна величина фонду споживання підприємств, що обслуговуються даним банком. Фонд оплати праці (споживан­ня) визначається за касовими заявками цих підприємств.

Установи комерційних банків ведуть щоденний облік касових оборотів на основі первинних касових документів. Облік касових оборотів здійснюється за статтями приходу і видатків за певною номенклатурою символів, тобто умовних цифрових позначень статей. На основі підсумків щоденного обліку касо­вих оборотів установи банків складають звіти про касові оборо­ти за п'ятиденками і за місяць для подання їх у регіональні управління НБУ.

Символи звіту про касові обороти за прибуткуванням ви­значаються за вказаним у кожному прибутковому касовому документі джерелом створення готівкових коштів, напри­клад, торгова виручка, квартирна плата, повернення заробіт­ної плати і т. ін. Символи звіту за видатками визначаються за вказаним клієнтами на звороті грошових чеків цільовим призначенням грошових сум, що одержуються в банку.

Звіти про касові обороти установ комерційних банків у регіональному розрізі й в цілому по країні дають важливу статистичну інформацію (у порівнянні з прогнозними розра­хунками касових оборотів) щодо емісійних завдань НБУ з до­даткового випуску готівки в обіг чи вилучення готівкового надлишку з обігу. Через механізм оперативного моніторингу касових оборотів установ банків НБУ справляє вплив на рух готівкових коштів в грошовій сфері України.

Рівень керованості грошовою системою країни буде тим вищий, чим повніше забезпечуватимуться єдині підходи до управління всіх складових готівково-грошового обігу.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...