Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Касове обслуговування підприємства банком



Касове обслуговування підприємства банком здійснюєть­ся через касовий підрозділ банку. Касовий підрозділ банку (чи каса) забезпечує видачу, приймання і схоронність грошо­вих знаків. Сукупність усієї готівки, що знаходиться в банку, називається операційною касою банку (у вузькому розумінні). У широкому розумінні операційна каса - це структурний підрозділ установи банку, який виконує операції з касового обслуговування своїх клієнтів.

До складу операційної каси банку залежно від обсягів го­тівкових операцій можуть входити:

- прибутково-видаткова каса;

- прибуткова каса;

- видаткова каса;

- каса переліку грошей;

- вечірня каса.

Прибуткові каси здійснюють приймання і перерахування готівки протягом операційного дня. Операційний день в ус­танові банку триває, як правило, з 9 до 13-ї години. Прийман­ня грошей після закінчення операційного дня здійснюють вечірні каси. Проводити будь-які видаткові операції, за ви­нятком операцій за вкладами та з цінними паперами, праців­никам вечірніх кас забороняється.

Банки укладають з підприємствами договори на касове (роз­рахунково-касове) обслуговування (див. розділ III).

Касове обслуговування банком підприємств включає два основних види операцій:

1) переведення в готівку платіжних коштів - списання коштів з розрахункового рахунка підприємства і видача йому відповідної суми готівкою;

2) переведення готівки у безготівкові платіжні кошти - зарахування на розрахунковий рахунок коштів, отриманих від підприємства готівкою.

Установа банку забезпечує прийом готівки від підприємства і вчасне зарахування її на його рахунок. Банк організовує збір інкасаторами (якщо установі банку дозволена служба інкасації) грошової виручки підприємства в дні і години, що узгоджені з ним. Згідно з встановленим графіком банк видає підприємству готівку на виплату заробітної плати та інші потреби і надає за бажанням клієнта ряд інших послуг, у тому числі: здійснює по­передню підготовку грошей за заявками своїх клієнтів; обмінює валюту; створює в окремих випадках каси банку при підприєм­ствах (організаціях) для прийому виручки; здійснює операції з реалізації акцій підприємств (акціонерних товариств); виплачує дивіденди з акцій; приймає на зберігання цінності, цінні папери; виділяє абонентські сейфи в оренду тощо.

Касове обслуговування банком підприємства, як уже за­значалося, є платним. Оплату послуг за касове обслуговування банк стягує, як правило, самостійно меморіальним ордером.

Підприємство щоквартально до початку кварталу, що про­гнозується, надає банку заявку на касове обслуговування.

Приймання банком грошей від підприємства проводиться за об'явами на внесення готівки з видачею квитанції. При здачі грошей у банк у об'явах на внесення готівки вказується джерело чи вид її надходження.

Грошова виручка здається підприємством у встановлено­му банком порядку: в денні і вечірні каси установ банку, інка­саторам, підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в установах банків. Строки і порядок здавання виручки вста­новлюються з урахуванням необхідності прискорення обіго­вості грошей і вчасного надходження їх у каси банків.

Установи банків ведуть облік підприємств і організацій, що мають постійну грошову виручку, в журналі за спеціаль­ною формою.

Видача готівки з установ банків здійснюється виключно за грошовими чеками встановленої форми.

Грошовий чек - письмове розпорядження підприємства-власника рахунку установі банку, яка обслуговує його, видати (сплатити) готівкою певну суму грошей уповноваженим осо­бам - касирам. Гроші видаються особі, яка вказана в грошо­вому чеку, під її підпис на звороті чека. Крім інших рекві­зитів, у грошовому чеку клієнт зазначає, з якою метою він одержує готівку. Установи банків видають готівку лише на такі потреби, за якими за Порядком ведення касових опе­рацій розрахунки здійснюються готівкою.

Чек дійсний протягом 10 днів, не рахуючи дня його ви­дачі. Ніякі виправлення у тексті чека неприпустимі, бо вони роблять чек недійсним.

Одночасно із заповненням чека, заповнюються усі рекві­зити корінця чека.

Установи банків здійснюють контроль за додержанням строків видачі заробітної плати, забезпечують задоволення обґрунтованих вимог підприємства на готівку і не допускають видачі грошей на заробітну плату раніше встановлених строків.

У цілому, умовам ринкової економіки відповідає такий ме­ханізм касового обслуговування підприємства банком, при якому немає обмежень на видачу готівки (в межах наявних коштів на розрахунковому рахунку підприємства). Вчасне і безперебійне задоволення потреб підприємства у готівці є обо­в'язком комерційного банку.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...