Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Касова робота в установах банків



Касова робота є важливою складовою діяльності установи комерційного банку. Від ефективності касової роботи банків безпосередньо залежить товарно-гропіова збалансованість на­ціонального ринку України (макрорівень). Водночас наявність достатньої величини касової готівки (банкнот і монет) та раціо­нальне її використання - необхідна умова забезпечення ліквідності банку (мікрорівень).

Готівка має забезпечувати поточні потреби банку в грошах для готівкових виплат - видачі грошей з рахунків, розміну грошей, надання позик у готівково-грошовій формі, оплати видатків банку, виплати заробітної плати банківським служ­бовцям і таке інше. Банк повинен мати запас купюр і монет різного гатунку, щоб задовольнити всі вимоги клієнтів.

Для касової роботи в банку організується спеціальне при­міщення для збереження грошових коштів - грошове схови­ще. Під грошовим сховищем маються на увазі спеціально обладнані комори і окремі вогнетривкі сейфи банків, де збері­гаються гроші й інші цінності. При цьому слід зберігати ок­ремо: резервні фонди НБУ; готівку оборотної (операційної) каси; іноземну валюту; золото, платину й інші дорогоцінні метали; інші цінності.

Касова робота комерційного банку передбачає: касове об­слуговування клієнтів, перевезення грошових знаків, їх збере­ження, визначення платоспроможності грошових знаків, замі­ну і знищення пошкоджених банкнот тощо.

В установах банків безпосередня касова робота виконується відділом касових операцій (касою), відділом грошового обігу (регулювання каси), операційним відділом, інкасацією.

Касові приміщення в установах банку мають бути ізольо­вані і обладнані таким чином, щоб була виключена будь-яка можливість спостереження і вивчення сторонніми особами розташування грошових сховищ. Для перерахунку грошових купюр і монет каса банку має бути оснащена лічильно-грошо­вими і лічильно-підсумовуючими машинами, пресами для в'я­зання грошей тощо.

Під час приймання та видачі готівки установою банку спо­чатку всі необхідні документи оформляють операційні праці­вники. Після цього документи передаються в касу. Гроші оприбутковуються шляхом запису в касовий журнал. Касові журнали - це журнали для реєстрації прибуткових і видат­кових операцій установ банків; використовуються для конт­ролю за цими операціями і складання звіту про касові оборо­ти банків. На основі даних касових журналів касові операції відображаються у бухгалтерському обліку банків.

Для регулювання касових ресурсів установи банків можуть складати щорічний календар видач готівки на заробітну пла­ту за спеціальною формою.

Перерахування грошей проводиться касирами лічильних бригад каси перерахування.

При прийомі і обробці грошових білетів та монет касири зобов'язані стежити за їх справжністю і платністю, керую­чись загальними правилами визначення ознак платності грошових білетів НБУ. Якщо касир вагається у визначенні платіжності грошових білетів і монет, кінцеве рішення при­ймає завідувач каси, а в необхідних випадках - керівник уста­нови банку.

Робота з перерахування готівки надзвичайно трудомістка, тому в касах перерахування при обробці готівки може запро­ваджуватися бригадна форма організації праці.

Важливою ділянкою касової роботи в установах банку є формування і пакування грошових білетів і монет. В усіх бан­ках України застосовується єдиний порядок формування готі­вки. Касири зобов'язані сортувати прийняті ними в касу гро­шові білети і монети за номіналом, а потім грошові білети - на придатні до обігу і зношені, а монети - на придатні до обігу і дефектні. Розсортовані за номіналом придатні і зно­шені грошові білети касир формує лицьовим боком догори в одному напрямі і пакує окремо.

Кожні 100 листів грошових білетів одного номіналу фор­муються в корінці і обандеролюються. Бандеролі для паку­вання банкнот повинні мати такі реквізити: найменування установи банку, номер за МФО (або номер за електронною по­штою), сума і кількість листків вкладення, номінал банкноти, дата упаковки, підпис та іменний штамп (код) касира, який проводив сортування і перерахування банкнот. Кожні 10 корінців грошових білетів формуються в пачку по 1000 листів одного номіналу, яка споряджається верхньою і нижньою стан­дартними накладками з картону і обв'язується шпагатом.

Придатна до обігу монета розфасовується касирами в па­кети (тюбики) за номіналом. Пакети (тюбики) з монетою од­ного номіналу пакуються в стандартні мішки.

Кожний день в установі банку підводяться підсумки касо­вої роботи. Після звірки касових оборотів з касовими журна­лами операційних працівників касири здають завідувачу каси сформовані у встановленому порядку залишки грошей, які в них є, разом із касовими документами.

Не пізніше наступного дня підсумки документів мають бути звірені головним бухгалтером з даними бухгалтерського об­ліку і завірені його підписом.

Ревізія грошових білетів, монет та інших цінностей, які знаходяться в грошових сховищах і касах установ банків, а також перевірка порядку їх зберігання проводяться: за роз­порядженням керівника установи банку не рідше одного разу на півріччя, та щорічно за станом на 1 січня нового року, а також при зміні керівника, головного бухгалтера або завіду­вача каси; при тимчасовій зміні службових осіб, відповідаль­них за схоронність цінностей. Ревізії, що проводяться, не по­винні порушувати звичайного ходу операцій установ банків.

8. Касове обслуговування установи банку (управління НБУ - комерційний банк)

Видача готівки підприємствам (організаціям, установам) має забезпечуватися установами банків у першу чергу за ра­хунок поточних надходжень грошей у касу банку. У тому разі, коли поточні надходження недостатні для покриття ви­датків, установи банків звертаються до регіональних управлінь НБУ за підкріпленням операційної каси.

Установи комерційних банків укладають з регіональним управліннями НБУ договір про здійснення касового обслуго­вування банку. Головним предметом цього договору є рег­ламентація порядку підкріплення операційної каси устано­ви банку, здачі готівки операційної каси установи банку до оборотної каси управління НБУ та оплата послуг касового обслуговування.

Установа банку для одержання або здачі готівки подає пись­мову заявку відділу емісійно-касових операцій і резервних фондів регіонального управління НБУ, яка задовольняється, як правило, протягом трьох робочих днів, не рахуючи дня подання заявки. Операційний відділ регіонального управлі­ння НБУ здійснює видачу підкріплення або прийом готівки від установи банку за дозволом відділу емісійно-касової ро­боти і резервних фондів.

Установи комерційних банків здають надлишкову части­ну готівки в регіональні управління НБУ у зв'язку з тим, що їм економічно невигідно залишати її в своїх касах. Готівка, що не задіяна в касових операціях установ банків, не прино­сить доходів.

Граничний залишок грошей в операційній касі установ банків має бути таким, щоб не траплялось невиправданих пере­везень готівки.

Доставку підкріплення установа банку здійснює або влас­ними силами і засобами, або через інкасаторів управління НБУ на основі укладених угод. Установа банку не пізніше наступ­ного дня після отримання готівки надсилає електронною по­штою операційному відділу регіонального управління НБУ підтвердження про одержання готівки.

Залишки готівки здаються установою банку в оборотну касу регіонального управління НБУ повними пачками: за описа­ми - при доставці через апарат інкасації або за об'явами - при здачі нарочним.

Управління НБУ при підкріпленні готівкою комерційних банків стягують з них плату за касове обслуговування у розмірі фактичних витрат, але не вище 0,5 відсотка від виданої суми. В окремих випадках видача готівки може здійснюватися без­платно: для виплати пенсій, обслуговування бюджетних уста­нов та військових частин тощо.

Плата з комерційних банків, що здають в управління НБУ надлишки кас, зношені банкноти і банкноти, що вилучаються з обігу, не стягується.

Комерційні банки можуть безплатно обміняти в регіональ­ному управлінні НБУ зношені банкноти, не придатні до обігу, повними пачками на однакову суму.

Установи банків, що мають надлишки готівки, можуть та­кож передавати її іншим комерційним банкам, які мають потребу в підкріпленнях, за погодженням з регіональним управ­лінням НБУ.

Підкріплення операційних кас установ банків і здача над­лишків готівки проводяться з одночасним відображенням цих операцій (списанням і зарахуванням коштів) на кореспон­дентських рахунках. При касовому підкріпленні установа банку надсилає в операційний відділ відповідного управління НБУ платіжне доручення (перераховує електронною поштою) для сплати готівки з кореспондентського рахунка.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...