Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні поради. Сверил тексты, подготовил указатели и библиографию



СОБРАНИЕ СОЧИНЕНИЙ ТОМ ВТОРОЙ

ПРОБЛЕМЫ ОБЩЕЙ ПСИХОЛОГИИ

Сверил тексты, подготовил указатели и библиографию

Л. А. Радзиховский

ТЕМА 1. ВИЗНАЧНИКИ

Квадратна матриця – це таблиця чисел з однаковою кількістю рядків і стовпців, а її визначник – це число, що характеризує цю матрицю, і яке обчислюють за певними правилами.

Теоретичні основи.

Розділ 1. Матриці. Визначник матриці

2. Квадратні матриці

3. Визначник квадратної матриці

4. Властивості визначників

Основні проблеми:

правила обчислення визначників другого та третього порядку; розкладання визначника за елементами ряду; визначник трикутної та діагональної матриці; ознаки рівності визначника нулю; перетворення визначника, що не змінюють його величину; винесення спільного множника елементів ряду.

Ключові слова: квадратна матриця; визначник; мінор; алгебраїчне доповнення.

Методичні поради.

Необхідно вміти за правилами обчислювати визначники другого і третього порядків. Для цього потрібно розібрати приклади.

При вивченні властивостей визначників особливу увагу варто звернути на властивість 7, згідно якої визначник не зміниться, якщо до всіх елементів його ряду додати відповідні елементи паралельного ряду, помножені на одне й те ж число. Бажано навчитися користуватися цією та іншими властивостями визначників для обчислення визначників високих порядків.

Потім можна приступити до головного в цій темі – обчислення визначника розкладанням за елементами ряду. Для цього потрібно добре знати поняття мінора і алгебраїчного доповнення (див. Портал знань). Бажано вміти перетворювати елементи визначника у нулі, користуючись властивостями визначника. Необхідно детально розібрати приклади обчислення визначників третього та четвертого порядків, виконавши всі проміжні обчислення.

Спрощене, але доступне пояснення кількох способів обчислення визначників наведене на Mathprofi.ru.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...