Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рубання металів



Рубанням називається операція, при якій за допомогою зубила і слюсарного молотка із заготовки видаляють шари металу або розрубують її.

Фізична основа рубання — це дія клина, форму якого має робоча (різальна) частина зубила. Рубання застосовують у тих випадках, коли верстатну обробку заготовок виконувати важко або нераціонально.

Рубанням видаляються (зрубуються) із заготовки нерівності металу, знімаються тверда кірка, окалина, гострі кромки деталі, вирубуються пази і канавки, розрубується листовий метал на частини.

Рубання виконується, як правило, в лещатах. Розрубувати листовий метал можна на плиті.

Слюсарне зубило (рис. 2.5) виготовляють з інструментальної вуглецевої сталі. Воно складається з трьох частин: ударної, середньої та робочої. Ударна частина 1 звужується догори, а вершина її (бойок) закруглена; за середню частину 2 зубило тримають піл час рубання; робоча (різальна) частина 3 має клиновидну форму.

 
 

Рис.2.5. Слюсарне зубило: 1 - ударна частина; 2 - середня частиш; 3 - робоча частина.

Кут загострення її вибирають залежно від твердості матеріалу, що обробляється. Для найпоширеніших матеріалів рекомендуються такі куш загострення; для твердих матеріалів (тверда сталь, чавун) 70 °; матеріалів середньої твердості (сталь) 60°; м'яких матеріалів (мідь, латунь) 45°; алюмінієвих сплавів 35°.

Робоча і ударна частини піддаються термічній обробці (загартуванню й відпусканню). Ступінь загартування зубила можна визначити, провівши напилком по його загартованій частині: якщо напилок не знімає стружку, а ковзає по поверхні,— зубило загартоване добре.

Для вирубування вузьких пазів і канавок користуються зубилом з вузькою різальною кромкою-крейцмейселем. Таке зубило можна застосовувати і дня зняття широких старів металу: прорубують канавки вузьким зубилом, а виступи, що залишилися, зрубують широким.

Для вирубування профільних канавок (півкруглих, двогранних тощо) застосовують спеціальні крейцмейселі - канавочники, що відрізняються від звичайних тільки, формою різальної кромки.

Основною характеристикою молотка є його маса. Для рубання металів застосовують молотки масою 400...600 г.

Рубання металів - операція дуже трудомістка. Щоб полегшити працю і
підвищити її продуктивність, використовують механізовані інструменти. Серед них
найпоширеніший пневматичний рубальний молоток(рис.2.6).
 
 

Рис. 2.6. Пневматичний рубальний молоток: 1 - рукоятка;2-курок;3- шланг, 4 - золотник; 5- ствол; 6-бойок; 7-зубило

Він приводиться в дію стиснутим повітрям, що подається по шлангу від постійної пневматичної мережі або пересувного компресора. При рубанні металу
натискують на курок 2, що відтискує золотник 4. Повітря, потрапляючи через повітропровідні канали, переміщує бойок 6, який ударяє по хвостовику зубила 7, вставленому в ствол 5.

Під час рубання пневматичний русальний молоток тримають обома руками (правою – за рукоятку, лівою - за кінець ствола) і спрямовують зубило по лінії рубання.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1618 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...