Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Та безпеки життєдіяльності Чернівецької області



КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

КЕРІВНИХ КАДРІВ

ПРИРОДНО-ТЕХНОГЕННІ ЗАГРОЗИ ТА ЗАХОДИ

ЩОДО ЇХ УСУНЕННЯ І МІНІМІЗАЦІЇ»

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

Розглянуто та схвалено на

засіданні методичної наради

"___" _________ 2010 року

протокол №______

Чернівці - 2010 рік

ЗМІСТ

Вступ

Загальна характеристика навчального модуля

Тема 1.1. Державна політика у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Тема 1.2. Природні загрози та заходи щодо запобігання і мінімізації їх наслідків.

Тема 1.3. Техногенні загрози та заходи щодо запобігання і мінімізації їх наслідків.

Тема 1.4. Державна стандартизація та нагляд у сфері надзвичайних ситуацій.

Тема 1.5. Основи діяльності державної системи страхового фонду документації України.

Терміни для засвоєння, література.

ВСТУП

Навчальний модуль «Природно-техногенні загрози та заходи щодо їх усунення і мінімізації» покликаний сформувати у слухачів знання про положення міжнародного гуманітарного права з проблем захисту людей, законодавство та нормативно-правові акти, що забезпечують реалізацію політики держави у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, природні та техногенні загрози та заходи щодо їх усунення і мінімізації, державну стандартизацію та державну систему страхового фонду документації України.

В Україні найбільшу небезпеку становлять природні та техногенні загрози. Таким чином, проблема техногенної і природно-техногенної безпеки набула такого важливого значення, що вимагає вироблення цілісної державної політики у сфері безпеки життєдіяльності, створення досконалих механізмів її реалізації.

Основними напрямами державної політики України у сфері ЦЗ слід вважати:

формування та постійне вдосконалення системи захисту, запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

підготовку керівних кадрів ЦЗ та навчання населення діям в умовах НС.

Запобігання виникненню НС розглядається як комплекс заходів, що спрямовані на регулювання безпеки, завчасне реагування на загрозу виникнення НС.

Діяльність по запобіганню НС мас пріоритет порівняно з іншими видами робіт з протидії цим ситуаціям. Це обумовлено тим, що соціально-економічні результати завчасних дій по попередженню НС і мінімізації збитків в більшості випадків є більш важливими і ефективними для громадян, суспільства і держави, ніж ліквідація наслідків після виникнення НС.

Під регулюванням безпеки розуміється розробка нормативно-правової документації і реалізація заходів, які визначають і нормують можливі ризики виникнення НС.

Одним із важливих аспектів багатогранної діяльності держави є збереження документації і забезпечення можливостей її відтворення у випадках втрати або пошкодження. Саме для виконання цих функцій створена і діє в Україні Державна система страхового фонду документації (СФД), як складова національної безпеки. До ключових завдань системи віднесено ведення СФД України, а також створення спеціалізованих страхових фондів для ліквідації наслідків НС, що має виключно важливе значення для сталого функціонування економіки, життєдіяльності населення і визначено як один із найбільш пріоритетних напрямів. Він повною мірою відповідає державному підходу до розв’язання проблем, пов’язаних із запобіганням та реагування на надзвичайні ситуації, пом’якшення їх наслідків, в першу чергу, для населення.

Навчальний модуль «Природно-техногенні загрози та заходи щодо їх усунення і мінімізації» допомагає слухачам в оволодінні вміннями аналітично мислити, аналізувати, застосовувати технології зменшення ризиків виникнення і пом'якшення наслідків катастроф та надзвичайних ситуацій на основі нормативно-правової бази; порядком підготовки і відправки на мікрофільмування проектної документації, яка підлягає закладанню до страхового фонду документації.

Результати навчання є методологічною основою для вивчення наступних модулів курсу з короткострокового підвищення кваліфікації керівних кадрів у сфері цивільного захисту.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...