Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціологія права



Вступ…................................................................................................................4

1. Тематичний план курсу „Соціологія права”...............................................5

2. Форми навчальної роботи............................................................................6

3. Програма курсу „Соціологія права”............................................................9

4. Методичні рекомендації та плани семінарських занять..........................14

5. Методичні рекомендації щодо підготовки, оформлення і захисту письмових робіт студентів.........................................................................20

6. Теми рефератів з курсу „Соціологія права”… …………........................23

7. Контрольні питання до іспиту з курсу „Соціологія права”……............25

ВСТУП

Соціологія права має великий теоретично-методологічний потенціал. Використання в повному обсязі досягнень загальносоціологічної думки, сучасних підходів до проблем соціального характеру може істотно збагатити уявлення про право як соціальний інститут, дати глибше розуміння його внутрішніх зв’язків з природою соціального.

Актуальність наукового напряму і навчальної дисципліни обумовлені насамперед тим, що без всебічного аналізу соціально-правових проблем неможливо розкрити перспективи розвитку правової системи, її роль у вдосконаленні соціальних відносин, а також розробити наукову платформу здійснення правової реформи, покликаної забезпечити верховенство закону в усіх сферах життя суспільства, зміцнити механізм підтримання правопорядку на основі розвитку народовладдя. Дослідження соціологічних аспектів права сприяє формуванню і реалізації концепції правової держави.

Соціологічні дослідження в праві орієнтовані на вивчення суспільних відносин, які складаються на етапі формування правових актів. Тобто при підготовці перекладу соціальних відносин на мову юридичних норм, і при реалізації правових приписів.

Право розглядається з позиції соціології, в межах предметної площини соціологічної наук із застосуванням її дослідницьких методів. В соціології право розглядається як багатогранне явище, яке містить: розуміння об’єктивної нормативної структури суспільного життя, що визначає соціальний характер права; вивчення права соціальним інститутом; дослідження реального функціонування соціальних і правових норм в якості регуляторів соціальних відносин, а також розуміння та сприйняття права різними категоріями населення, їхніх правових орієнтацій та правової поведінки тощо.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Розподіл навчального часу за розділами, темами і видами

навчальних занять

Курс викладається у дев’ятому семестрі, розрахований на 54 академічні години, з яких 30 складають лекції, 6 семінарські заняття, 18 годин відведено на самостійну підготовку.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...