Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Право як соціальне явище



Соціальна обумовленість та цінність права. Соціальне походження правових норм. Соціальні фактори правотворчої діяльності. Сучасна соціокультурна ситуація. Право як міра суспільно значущої поведінки людей.

Соціальна природа суб’єктів права. Структура суспільних (громадських) відносин. Поняття „правосуб’єктності”.

Система суб’єктів права та їх соціальні властивості. Суб’єкти права та суб’єкти правовідносин – спільне та відмінне. Суб’єкти правовідносин: індивідуальні, колективні (соціальні спільноти), інституційні (організації). Соціальна природа суб’єктів права та їх соціально-правові ознаки.

Механізм соціальної дії права. Право як соціальна норма. Соціальний, нормативний та культурний зміст правових норм. Соціальні функції права.

Прогнозування у праві. Соціально-правове прогнозування. Правове (юридичне) прогнозування як процес здобуття наукової інформації про тенденції розвитку і майбутній стан правового (у тому числі державницького) процесу явищ і подій в соціально-правовій практиці, правових відносинах в цілому. Пошуковий і нормативний прогнози. Класифікація юридичних прогнозів за масштабом, об’єктом, періодом часу. Предмет правового прогнозування. Методика здійснення прогностичного дослідження.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...