Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань



Цей принцип відноситься до числа найдавніших основних принципів міжнародного права. «Pacta sunt servanta» (договорів потрібно додержуватись), відбиває юридичну природу і обов'язкову силу міжнародного права. Можна з певністю стверджувати, що без цього принципу міжнародне публічне право було б неможливим.

Принцип «договорів потрібно додержуватись» закріплений у Статуті ООН. У його преамбулі підкреслюється рішучість народів Об'єднаних Націй «створити умови, за яких можна додержуватися... поваги до зобов'язань, що випливають з договорів та інших джерел міжнародного права». Статут зобов'язує усіх членів ООН сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання.

Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань закріплений у багатьох міжнародно-правових документах, зокрема у Віденських конвенціях про право міжнародних договорів 1969 і 1986 років, у Декларації про принципи міжнародного права 1970 року, в Заключному акті НБСЄ в Європі 1975 року.

Як загальновизнана норма міжнародного публічного права вказаний принцип включає більш конкретні правові норми. Серед них сумлінність і неухильність виконання міжнародних зобов'язань, неприпустимість посилань на положення внутрідержавного права як виправдовування їх невиконання, неприпустимість прийняття зобов'язань на противагу з уже діючими зобов'язаннями з третіми державами, заборона односторонньої відмови або перегляду міжнародних зобов'язань.

Отже, сфера застосування принципу сумлінного виконання міжнародних зобов'язань досить велика і весь час розширюється.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...