Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова та характеристики уніполярних транзисторів



Канальним транзистором називається трьохелектродний напівпровідниковий прилад, в якому керування струмом здійснюється шляхом зміни товщини напівпровідникового шару, що проводить струм.

Будову канального транзистора показано на рис. 3.12.

Тонкий шар напівпровідника n або p типу, обмежений з двох сторін електронно-дірковими переходами, називається каналом. Принцип дії транзистора з каналом n і з каналом p типу один і той же.

Рисунок 3.12 – Будова канального двозатворного польового транзистора

й схема його включення

Вмикання каналу в електричне поле забезпечується за допомогою омічних електродів. Одним з них називається витоком, через нього носії заряду поступають в прилад. Другий називається стоком. Електрод через який підводиться напруга до зовнішньої області p-n переходу, називається затвором. Канальний транзистор може мати два затвора, або один загальний для обох p-n переходів. Електричний опір каналу залежить від його товщини , ширини і довжини

.

Товщина каналу , що визначає його електричний опір, залежить від глибини проникнення в канал p-n переходів, так як область p-n переходів практично не має рухомих носіїв заряду і має великий електричний опір. Якщо прикладати до затвору напругу можна змінювати глибину проникнення p-n переходу в канал, таким чином товщину каналу та його електричний опір.

В результаті буде змінюватись величина струму , протікаючого в колі під дією прикладеної до стоку напруги . На цьому і базується принцип дії транзистора.

Додатковий затвор, як правило,використовується для встановлення початкової товщини каналу, або включається паралельно керуючому затвору.

Канальний транзистор називається польовим, зміна товщини каналу в ньому зумовлюється електричним полем p-n переходу.

Вихідні характеристики транзистора, визначають залежність струму від напруги , при заданій напрузі (рис. 3.13).

Рисунок 3.13 – Вихідні характеристики польового транзистора

При при додатних напругах в каналі виникає струм , а p-n переходи одержують зворотні зміщення і розширяються. Чим ближче до стоку, тим більше зміщення p-n переходів і тим вужчий в цьому місці канал. При збільшенні додаткової напруги стоку вихідний струм зростає, але при цьому одночасно зменшується товщина каналу, тому залежність струму від напруги не підвласна закону Ома. Коли напруга стоку досягає деякої величини, яка називається напругою насичення , канал повністю перекривається, вихідний струм досягає максимального значення і його подальший ріст при збільшенні вихідної напруги практично завершується. Лише при значній величині наступає пробій p-n переходу і струм в колі “стік-затвор” лавинноподібно зростає.

Вихідна характеристика польового транзистора нагадує по зовнішньому вигляду характеристику пентоду. Круто зростаюча ділянка цієї характеристики називається областю провідності каналу, полога — областю насичення.

Якщо на затвор подана зворотна напруга то перекриття каналу наступає при меншій величині напруги стоку

.

Величина максимального струму у вихідному колі при цьому також стає меншою.

При зворотній напрузі затвору , рівному по абсолютній величині напруги насичення , канал відсікається вже при . Ця напруга затвору називається напругою відсічки.

Рисунок 3.14 – Прохідна характеристика польового транзистора

Стік-затворна характеристика польового транзистора приведена на
рис. 3.13. Важливими перевагами польових транзисторів в порівнянні з біполярними є виключно мала величина керуючого струму, оскільки в колі затвору протікає лише зворотний струм переходу. Ефективність керуючої дії затвору в канальному транзисторі, як в електронних ламп оцінюється крутизною

,

як правило .

Температурні коефіцієнти параметрів канальних транзисторів значно кращі, ніж в біполярних і, як правило, не перевищують 0,019 на . Залежність параметрів польового транзистора від температури зумовлена впливом останньої на рухомість носіїв в каналі і контактну різницю потенціалів.

Вплив цих факторів протилежний, з ростом Т контактна різниця і товщина переходу зменшується, що призводить до розширення канальна і збільшення вихідного струму. З другої сторони з ростом температури рухливість носіїв заряду, падає, що визиває зменшення струму. В залежності від умов результуючий температурний коефіцієнт може бути додатнім, від’ємним або навіть нульовим

Перевагою польових транзисторів є також виключно малий рівень шумів. Він визначається тепловими флуктаціями в каналі незначними дробовими шумами закритого p-n переходу .





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...