Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протирадіаційні укриття



& Протирадіаційними укриттями називаються негерметичні захисні споруди, що забезпечують захист людей від радіоактивного і світлового випромінювання і частково від ударної хвилі.

По захисних властивостях протирадіаційні укриття діляться на групи.

Групи ПРУ

Параметр Група
П-1 П-2 П-3 П-4 П-5
Надлишковий тиск DPФ, кПа   -   - -
Коефіцієнт ослаблення Косл          

Протирадіаційні укриття створюються в зоні можливих слабких руйнацій і в заміській зоні. Під протирадіаційні укриття можуть бути пристосовані підвали будинків, споруди господарського призначення (погреби, овочесховища, підпілля) і звичайні житлові будівлі. Для будівництва протирадіаційних укриттів можуть застосовуватися колоди, жердки, дошки, очерет і інші матеріали.

Місткість протирадіаційних укриттів в нових будинках, що споруджуються, повинна бути не менше ніж на 50 чоловік.

Планувальні і конструктивні рішення ПРУ.

До основних помешкань ПРУ відносяться: помешкання для вкриваємих, до допоміжних - санітарні вузли, вентиляційні й ін. Помешкання для вкриваємих розраховуються виходячи з норми площі на одного вкриваємого 0,4-0,5 м.

Висота помешкань не менше 1,7-1,9 м від підлоги до споду виступаючих конструкцій перекриттів. Устаткування те ж, що й у захистках.

У ПРУ місткістю більш 300 чоловік передбачають вентиляційне помешкання. У ПРУ місткістю менше 300 чоловік вентиляційне устаткування розміщається в помешканнях для вкриваємих.

Для збереження зараженого одягу при одному із виходів передбачають спеціальне місце. Воно відокремлюється від основних помешкань неспаленими перегородками з межею вогнестійкості 1 година.

Повітропостачання укриттів (до 50 чоловік) може здійснюватися природним рухом повітря через приточні і витяжні короба. Для створення тяги витяжний короб повинен бути встановлений на 1,5-2 м вище приточного. Короба поверх повинні мати козирки. У приточному коробі встановлюється протипильний фільтр, що виготовляється з багатошарових матеріалів (марлі, пористої тканини), а на виході нижче заслінки робиться кишеня для осадження (збору) проникаючої через фільтр пилюки. В укриттях місткістю більш 50 чоловік установлюють найпростіше фільтровентиляційне устаткування: вентилятори з ручним (за допомогою ніг) або електроприводом.

Водопостачання здійснюється від водопровідної системи або за рахунок запасів питної води, збереженої в ємностях.

Каналізація - відведенням стічних вод із санвузла в зовнішню каналізаційну мережу. При її відсутності санвузли обладнуються пристроями для збору фекалій.

ПРУ обслуговує ланки, групи по обслуговуванню укриттів. У ПРУ місткістю менше 50 чол. призначаються старші, звичайно з числа вкриваємих.

При підготовці ПРУ до прийому людей перевіряється працездатність вентиляції, запасу води. У перші 3-5 годин після початку випадання радіоактивних осадків засувка витяжного короба повинна бути закрита. Потім її відчиняють на 15-20 хв. Надалі засувку відкривають через кожні 5-6 годин. Під час провітрювання вкриваємі повинні знаходитися в засобах індивідуального захисту.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...