Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

А б г д



Ри с. 288. Клепання прямим методом:

а — свердління отвору; б — осадж ування склепуваних листів за допомогою натяжки; в — осадж ування стер ж н я заклепки; г — надання форми замикаючій головці; д — остаточне офор­ млення замикаючої головки

ж ен ь (рис. 288, в), пот і м боковими удара м и нада ю т ь зробле н і й голов­ ц і потр і бно ї ф орм и (рис. 283, г), п і сл я чог о обтискуваче м З остаточно о ф ормля ю т ь за мик а ю ч у головк у (рис. 288, д).

ТІр и виконанн і ш в а з потайними голозка м и п і д заклад н у головк у встановл юю т ь плоск у п і дтри мк у й б ' ю т ь точ н о п о ос і заклепки. Щ о б запобігт и утворенн ю нер і вностей, клепанн я викону ю т ь чере з два-тр и отвори, почина ю ч и з крайн і х, п і сл я чог о клепа ю т ь в і н ш и х отворах. З в о р о т н и й м е т о д к л е п а н н я характеризуєтьс я ти м,

щ о удар и мо лотко м нанося т ь п о заклад н і й головці. Ц е й м ето д засто­ сову ю т ь пр и ускладнено м у доступі д о за мик а ю чо ї головки. С тер ж ен ь заклепк и вводят ь зверх у (рис. 289, а), а п і дтри мк у ставлят ь п і д стер­ ж ень. М олотко м б ' ю т ь п о заклад н і й головц і чере з оправк у (рис. 289, б), ф орму ю ч и з а допо мо го ю п і дтри мк и за мик а ю ч у головку. Я к і ст ь клепанн я пр и цьом у де щ о нижча, н і ж пр и прямому.

К лепанн я з а зворот ни м м етодом викону ю т ь тако ж вибухови м и т а трубчасти м и заклепка м и (особлив і вид и клепання).

С п о с і б к л е п а н н я Т а у м е л ь розроблен о в Ш вейцар ії. Головк а Тау м ель, у як і й розм і щ уєтьс я обтискач, обертаєтьс я навкол о ос і заклепковог о стер жн я. Таки м чином, поздовжн я в і с ь обтискач а опису є в простор і конус, вер ш ин а яког о розм і щ ен а всередин і зами­ ка ю чо ї головки. Завдяк и цьом у виника є ру х прецес ії, д о тог о ж за - поб іг аєтьс я будь-як е ковзанн я м і ж обтискаче м т а заклепкови м стерж ­ не м і обтиска ч обкатування м гео м етричн о в і дтвор ю є сво ю ф орм у н а заклепці. П ритискн е зусилл я п о л і н і ї дотик у м і ж і нс тру м енто м і за­ клепково ю, головко ю трох и переви щ у є м е ж у м і цност і (пр и стиску) обробл ю ваног о м атер і алу.

8* 227


Ри с. 289. К лепання зворотним методом:

а — введення заклепки в отвір; б — оформлення замикаючої головки

Замика ю ч а головк а заклепк и утвор ю єтьс я поступово ю де ф ормац і є ю м атер і алу, б о пр и ко жн ом у проходженн і л і н і ї дотик у обтискач а про­ катуєтьс я ли ш е не з начн а к і льк і ст ь заклепковог о м атер і алу. Завдяк и цьом у н а противаг у і н ш и м способа м клепанн я м атер і ал у забезпечу ­ єтьс я оптимальн а текучість. Ц е й спос і б клепанн я м а є так і переваг ш без ш у мн і сть; збере ж енн я гальва н і чни х покритт і в, не зва ж а ю ч и н а де­ ф ормац і ю; мож лив і ст ь обробк и нав іт ь цементовани х заклепок; виго­ товле нн я гладе нько ї поверхн і за мик а ю чо ї головки; простот а й надій­ н і ст ь способу, щ о н е потребу є висококвал і ф і ковано ї прац і; високо­ як і сн е з ' єднання; простот а виготовлення обтискач і в.

§ 69. МЕХАНІЗАЦІЯ! КЛЕПАНН Я

К лепанн я великогабаритни х детале й здійс н юю т ь в основному з а допо мо го ю пневматични х і р і д ш е — електрични х мо лотк і в.

П н е в м а т и ч н і к л е п а л ь н і м о л о т к и прац юю т ь п і д д і є ю стиснутог о пов іт ря. Вон и под і ля ю тьс я н а дв і груп и —. з золот ни ­ кови м розпод і ло м, щ о ш ирок о використову ю ться, і з клапанни м роз­ под і ло м. П невма тич н і мо лотк и випуска ю т ь і з за мкн уто ю й не за мкн у ­ тою рукоятками бе з гас ник а в і брац і ї (мо д. 53 К М -5, 55 К М - 1 0 і 6 К М) і з гас нико м в і брац і ї (мо д. 62 К М - 6 і 62 К М -7). Застосову ю т ь тако ж мо­ лотк и з не за мкн уто ю рукоятко ю п і столетног о тип у бе з гас ник а вібра­ ц і ї (5 6 К МП -3) і з гас нико м в і брац і ї (57 К МП -4, К МП - 5 і 57 К МП -6). К лепальни й мо лото к 57 К МП - 4 м а є корпу с / (рис. 290, а) і руко ­ ятк у //, в як у в мон това н о пускови й пристр і й і н і пел ь 1 5 дл я п ідкл ю ­ ченн я ш ланг а стиснутог о пов іт ря. У корпус і є стака н 6, цил і нд р 5 з пор ш не м і золот ни к 7 з кри ш ко ю 8. П ов іт р я надходи т ь чере з пуско­ ви й клапа н 14, кри ш к у 8 і золот ни к 7 д о робочо ї камери, розм і щ ено ї

на д пор ш нем.

П р и на тискува нн і пальце м н а куро к 1 0 останн і й ва ж еле м 1 2 д і є н а ш товха ч 13, яки й в і дкрива є вх і д пов іт р ю д о пусковог о клапан а 14. У це й мом ен т пор ш ен ь мо лото к 4 з ударнико м 2) рухаєтьс я вни з і здійс н ю є осад ж енн я заклепки, а золот ни к в і дкрива є отв і р дл я про­ ход ж енн я стиснутог о пов іт р я чере з клапан и д о нижньо ї частин и ци - д і ндр а п і д пор ш ень, щ о приму ш у є останн і й перем і щ уватис я вверх. П ру жин а 9 слу жи т ь дл я поглинанн я в і ддач і пор ш н я з м етою охорон и прац юю чог о в і д ш к і дливи х в і брац і й, а пружин а 3 обер іг а є обтиска ч в і д випадання.

П і д ча с робот и пневматични й мо лото к три м а ю т ь з а рукоятк у пра­ во ю руко ю і велики м пальце м на тиску ю т ь н а куро к дл я пуск у стисну -


Ри с. 290. Пневматичний клепальний молоток (а) і прийоми роботи ним (бл е)

тог о пов іт ря. Л і во ю руко ю клепальни к охопл ю є ство л мо лотк а ч и об­ тискача, щ о утри м у ю т ь н а головц і заклепки.

К лепанн я клепальни м мо лотко м викону ю т ь вдво х — оди н притис ­ ку є п і дтри мко ю заклад н у головку, а други й мо лотко м розклепу є за­ мик а ю ч у головк у (ри с 290, б). П р и затискува нн і п і дтри мк и у сл ю сар­ ни х ле щ ата х (рис. 290, в) други й робочи й п і дтри м у є деталь.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...