Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ручне клепання



Інстру мент и й пристро ї дл я клепання. П р и ручном у клепанні застосову ю т ь сл ю сарн і мо лотк и з квадратни м бойко м (д ив. рис. 62, а), п і дтри мки, обтискач і, на тя ж к и й чекани.

М ас у м о л о т к а вибира ю т ь зале жн о в і д д і а м етр а заклепки:

Д і амет р заклепки, мм 2 2,5   3,5      
Маса молотка, г 100 100     40 0    

П і д т р и м к и слу ж ат ь опоро ю при розклепуванні стер жн я за­ клепок. Ф орм а і розм і р и п і дтри мо к зале ж ат ь в і д конструкц і ї склепу ­ вани х детале й і д і а м етр а стер жн я заклепки, а тако ж в і д вибраног о ме­ тод у клепанн я (прями й ч и зворот ний). П і дтри мк а м а є бут и в 3... 5 ра­ зі в м асивн і ш о ю з а мо лоток.

О б т и с к а ч і слу ж ат ь дл я наданн я за мик а ю ч і й головц і заклеп ­ к и п і сл я осад ж уванн я потр і бно ї ф орми. Н а одном у к і нц і обтискач а є заглибле нн я з а ф ормо ю головк и заклепки.

Н а т я ж к а — ц е бородо к з отворо м н а к і нц і; вон а застосовуєть ­ с я дл я осад ж уванн я лист і в.

Ч е к а й — сл ю сарн е зубил о з плоско ю робочо ю поверхне ю і за­ стосовуєтьс я дл я створенн я гер м етичност і заклепковог о ш ва, щ о до­ сягаєтьс я обтискування м (п і дчекан ю вання м) за мик а ю чо ї головк и т а кра ю листа. \-.

Ви б і р заклепок. Н езале жн о в і д і нс тру м ент і в т а пристро їв, щ о за­ стосову ю ться, склепуван і детал і розм і щ у ю т ь так, щ о б заклад н і „го­

ловк и заклепо к з находилис я зверху. Ц е да є з мо г у вставлят и заклепк и

завчас но. -; '

П отр і бн у к і льк і сть, д і а м ет р і дов жин у заклепо к визнача ю т ь роз­ рахунками. Д ов жин у стер жн я заклепк и вибира ю т ь зале жн о в і д тов­ щ ин и склепувани х лист і в (пакета) і ф орм и за мик а ю чо ї головки.

8 4^-1664 225


Заминаюча   Стержень Стержень
головна   н заклепки заклепки

Рис, 287, Елементи заклепки з потайною (а) І півкруглою (б) головка ми

Д ов жин а І (мм) стер жн я заклепк и дл я утворенн я за мик а ю чо ї по­ тай но ї головк и (рис. 287, а) визначаєтьс я з а ф ормуло ю / = 5 +

+ (0,8... 1,2) сі, це в — тов щ ин а склепувани х лист і в, мм; сі — д і а м ет р заклепки, мм. Д л я утворенн я за мик а ю чо ї п і вкругло ї головк и (рис. 287, б) / = 5 + (1, 2... 1, 5 К

З а розрахункови м (наближеним) з начення м берут ь найближч е

б і ль ш е з наченн я з числ а дов жи н заклепок,, передбачени х стандарта ми.

г

В і дстан ь в і д центр а заклепк и д о кра ю склепувани х лист і в м а є

становит и 1,5*1

Зале жн о в і д д і а м етр а заклепк и отвор и в склепувани х листа х (па­ кетах) свердлят ь аб о пробива ю ть. Д і а м ет р отвор у м а є бут и б і ль ш и м з а д і а м ет р заклепки:

Д іамет р заклепки,, мм 2,0 2,3 2,6 3,0 3,5 4,0 5,0 6,0 7,0 8,0
Д іаметр у отвору, мм 2,1 2,4 2,7 3,1 3,6 4,1 5,2 6,2 7,2 8,2

Ви д и й м етод и клепання. Ро зріз ня ю т ь дв а вид и ручног о клепан­ н я — з д в о б і ч н и м п і д х о д о м, кол и є в і льни й досту п я к д о за мик а ю чої, та к і д о заклад но ї головок, т а з о д н о б і ч н и м п і д - х о д о м, кол и досту п д о за мик а ю чо ї головк и неможливий. У зв ' язк у з ци м розр із ня ю т ь дв а м етод и клепанн я — в і дкритий * аб о прямий, і закритий, аб о зворот ний.

П р я м и й м е т о д к л е п а н н я характеризуєтьс я ти м, щ о удар и мо лотко м нанося т ь п о стер жн ю з бок у за нов о утвор ю ваної, тобт о за мик а ю чо ї головки. К лепанн я прями м м етодо м починаєтьс я з і свердл і нн я отвор у п і д заклепк у (рис. 288, а). П от і м в отв і р вводят ь з ни з у стер ж ен ь заклепк и і п і д заклад н у головк у ставлят ь м асивн у п і дтри мк у 2 (рис. 288, б). С клепуван і лист и осад ж у ю т ь (у щ і льн юю ть) - з а допо мо го ю на тя ж к и /, як у встановл юю т ь так, щ о б виступа ю чи й к і нец ь стер жн я ув і й ш о в у ї ї отв і р. У даро м мо лотко м п о вер ш ин і на­ тя ж к и осад ж у ю т ь листи, л і кв і ду ю ч и зазо р м і ж ними.

П і сл я цьог о розклепу ю т ь стер ж ен ь заклепки. О ск і льк и пр и роз­ клепуванн і м ета л з м і цн ю ється, прагнут ь д о мож лив о м ен ш ог о числ а удар і в. То м у спочатк у к і лько м а удара м и мо лотко м осад ж у ю т ь стер -





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 999 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...