Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття тривалості виробничого циклу, його складу і структури



Організація виробничого процесу в часі є поєднанням у часі основних, допоміжних і обслуговуючих процесів з переробки «входу» організації в її «вихід». Найважливішим параметром виробничого процесу є виробничий цикл виготовлення предмету праці (надання послуг, виконання роботи).

Найважливіша характеристика виробничого процесу – тривалість виробничого циклу.

Виробничий цикл – календарний інтервал часу з моменту запуску сировини, матеріалів у виробництво до повного виготовлення готової продукції і надходження її на склад. Тривалість виробничого циклу складається з робочого часу і часу перерв див. рис. 5.1).

Дц = tтех + tп.з + tест + tтр + tкр + tмо + tмс, (5.1)

де: Дц – тривалість виробничого циклу;

tтех – час технологічних операцій;

tп.з - час підготовчо-завершальних робіт;

tест - час природних операцій;

tтр - час транспортних операцій;

tкр - час контрольних операцій;

tмо - час міжопераційного пролежування;

tмс - час міжзмінного пролежування.


Рис.5.11 Тривалість виробничого процесу.

Структура виробничого циклу характеризується співвідношенням його елементів за тривалістю. Вона залежить від характеру продукції, типу виробництва, його організації. У безперервних виробництвах основну питому вагу складає час виробництва, оскільки перерви мають місце тільки у вихідні та святкові дні. У переривчастих виробництвах перерви складають значну частину виробничого циклу.

Розрізняють такі види перерв:

1. Перерви пов'язані з режимом роботи підприємства. Вони обумовлені кількістю змін, тривалістю перерв між змінами, кількістю робочих днів.

2. Перерви між операціями, залежні від розміру партій і виду руху оброблюваних деталей;

3. Перерви в процесі виробництва, пов'язані з природними процесами.

У масовому і крупносерійному виробництві в структурі виробничого циклу більшу питому вагу займає технологічний час, дрібносерійному – висока частка підготовчо-завершального часу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 578 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...