Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Автоматизація виробництва



Подальше вдосконалення потокових ліній розвивається шляхом їх автоматизації і перетворення на автоматичні лінії, на яких виконуються автоматично всі основні і допоміжні операції. Комплексна автоматизація виробництва тісно пов'язана із створенням нових типів систем машин. Широке застосування отримали роторні машини і роторні автоматичні лінії, застосування яких особливо раціонально в таких технологічних процесах, як операції збірки, контролю.

Під автоматизацією виробництва розуміють процес, при якому все або переважна частина операцій, що вимагають фізичних зусиль робочого, передаються машинам і здійснюються без його безпосередньої участі. За робочим залишаються лише функції наладки, нагляду і контролю.

Розрізняють 4 основних напрями автоматизації:

1. Упровадження напівавтоматичних і автоматичних верстатів, верстатів з ЧПУ (працюють за заданою програмою без безпосередньої участі людини і виготовляють різні деталі).

2. Створення автоматичних ліній, які є об'єднанням в єдине виробниче ціле системи машин-автоматів з автоматичними механізмами і пристроями для транспортування, контролю, накопичення заділів, видалення відходів, а також управління.

3. Конструювання і виробництво промислових роботів, що виконують у виробничому процесі функції подібні до людської руки і завдяки цьому замінюють рухи людини.

4. Розвиток комп'ютеризації і гнучкості виробництва і технологій.

Гнучке виробництво – таке виробництво, яке дозволяє за короткий час і при мінімальних витратах, на тому ж устаткуванні, не перериваючи виробничого процесу і не зупиняючи устаткування, в міру необхідності переходити на випуск нової продукції довільної номенклатури в межах технічних можливостей і технологічного призначення устаткування.

Основою гнучких виробничих систем (ГПС) є гнучкий виробничий модуль. Це легко переналагоджувана і автономно функціонуюча одиниця автоматизованого устаткування з ЧПУ, де завантаження заготовок і видалення оброблених деталей ведуться за допомогою роботів, автоматизовані заміна інструментів і видалення стружки, подача рідини, що охолоджує, контроль і діагностика несправностей. Модуль не тільки швидко переходить на виготовлення і збірку нових деталей або вузлів, але і легко вбудовується в гнучкі виробничі комплекси, лінії і навіть ділянки.

Практика показує, що застосування ГПС доцільно, якщо протягом року кожен з 5-10 типорозмерів (найменувань) деталей треба виготовити у кількості від 50 до 2000 штук. Гнучкі модулі ефективні при річному випуску будь-якого з 40-80 типорозмірів деталей, рівному 20-500 штук.

Для випуску одного – двох типорозмірів в кількості більше 2-5 тис. шт. на рік доцільно застосовувати традиційні автоматичні лінії з жорстким управлінням або роторні і роторно-конвеєрні лінії. При 2-8 типорозмірах з об'ємом випуску 1-15 тис. шт краще застосовувати переналагоджувані автоматичні лінії з обмеженою гнучкістю.

Досвід створення і експлуатації гнучких виробництв у нашій країні та в розвинених країнах показує наскільки великі потенційні можливості цієї нової техніки і вплив, який вона надає на переозброєння підприємств.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...