Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття конст контролю в ЗК



Розглядається у широкому і вузькому розумінні

1. в широкому розумінні – будь-яка нормотворча діяльність в державі повинна здійснюватися відповідно до конституції, всі державні органи та інші суб’єкти конституційно-правових відносин повинні дотримуватися норм конституції, та забезпечувати їх реалізацію

2. У вузькому – це діяльність органів (судів загальної юрисдикції або спеціально створених органів, що до встановлення відповідності конституції, актів та дій органів державної влади)

Конституційний контроль необхідно відрізняти від конституційного нагляду.

Конституційний контроль – передбачає скасування акту, який визнаний не конституційним. А конституційний нагляд полягає в тому що тільки вказують що цей акт є неконституційним, вказується на невідповідність акту того органу, який його видав, він не може скасовувати неконституційний акт.

Поняття конституційного контролю виникло вперше в США – знайти справу, що започаткувала конституційний контроль, справа Мербері проти Медіссона.

37.Основні моделі конст контролю,Американська,Швейцарська,модель контролю. Інститут “Amparo”, Німецька система тотального контролю.

1. Американська (дефізивна) – конституційний контроль здійснється судами загальної юрисдикції, різновидом американської моделі виступає модель в якій конституційний контроль здійснюється не всіма судами загальної юрисдикції а Верховним судом – Норвегія, Японія. Особливість – він застосовується виключно в ході розгляду конкретної справи загальними судами. Право ініціювання контролю наділені сторони по справі. Фактично в цих країнах створюється мертве законодавство.

2. Швейцарська модель – самостійно,

3. Ампаро (amparo) – фактично цей контроль здійснюється судами загальної юрисдикції, але тут діє право публічно –правового позову, предметом позову є скарга особи на порушення гарантованого конституцією права.

4. австрійська (кельзенівська) - діяльність конституційного контролю пов’язана із спеціально створеним органом, чітке визначення кола суб’єктів яким належить право ініціювати конституційний контроль.

5.Французька – створення квазі-судового органу – у франції конституційна рада. Функція конституційного контролю зводиться лише до попереднього контролю. Створюється окремий політичний орган, а не судовий.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...