Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наприклад, для двох синусоїдних функцій часу



. (6.5)

кут зсуву фаз

Отже,

(6.6)

Часову діаграму для напруги та струму показано на рис. 6.4. По осі абсцис відкладають час або пропорційну до часу кутову величину .

Рис.6.4

Початкову фазу завжди відлічують від моменту, що відповідає початку синусоїди, до моменту початку відліку часу, тобто до початку координат.

> 0,

тобто напруга випереджає за фазою струм на кут (або, що те саме, струм відстає за фазою від напруги на кут ).

Якщо струм і напруга однієї частоти мають однакові початкові фази, тобто , то кажуть, що вони збігаються за фазою. Якщо різниця фаз , то кажуть, що вони перебувають у квадратурі, а якщо , то вони протилежні за фазою.

У загальному випадку кут зсуву фаз може набувати буть-яких значень. Якщо струм відстає за фазою від напруги, то > 0, а якщо струм випереджає напругу, то <0. Величина і знак кута зсуву фаз залежать від структури електричного кола, співвідношення параметрів і частоти .

6.2. Середні та діючі значення періодичних ЕРС,





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...