Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Земельний кодекс України



Кодекс, прийнятий 13 березня 1992 р., регулює охорону і раціональне ви­користання земель. В цьому Кодексі встановлено три форми власності на землю: державна, колективна і приватна. Право на одержання земельної ділянки у приватну власність за плату або безоплатно мають громадяни Ук­раїни. Земельні ділянки можуть надаватися в постійне або тимчасове корис­тування, в тому числі на умовах оренди.

Земельний кодекс встановив переважне надання земель для потреб сільського господарства з метою забезпечення раціонального використання родючих земель.

Охорона цінних і продуктивних земель (ріллі, ділянок, зайнятих бага­торічними насадженнями, земель природоохоронного, рекреаційного при­значення, курортів та ін.) досягається встановленням особливого порядку їх вилучення для державних і громадських потреб: тільки як виняток, за рішен­ням Верховної Ради України. Вилучення особливо, цінних продуктивних зе­мель, земель науково-дослідних сільськогосподарських установ, за­повідників, національних, дендрологічних та меморіальних парків, поховань та археологічних пам'яток не допускається.

З метою охорони земель Кодекс встановлює обов'язки власників земель­них ділянок і землекористувачів:

використовувати землю ефективно і відповідно до цільового призна­чення;

підвищувати її родючість, застосовувати природоохоронні технології ви­робництва, не допускати погіршення екологічної обстановки внаслідок своєї господарської діяльності;

здійснювати захист земель від водної і вітрової ерозії, забруднення, забо­лочення, засолення та інших процесів руйнування, для збереження і підви­щення родючості землі.

При розміщенні, проектуванні, будівництві та введенні в дію нових та ре­конструйованих об'єктів і споруд повинно передбачатися додержання еко­логічних та санітарних вимог щодо охорони земель.

В разі порушення вимог земельного законодавства (самовільного занят­тя земельних ділянок, псування, забруднення земель, невиконання вимог природоохоронного режиму використання земель, розміщення, проектуван­ня, будівництва і введення в експлуатацію об'єктів, які негативно впливають на стан земель, та інших) наступає адміністративна, кримінальна або цивільна (відшкодування заподіяної шкоди) відповідальність згідно із законо­давством України.

Закон України "Про тваринний світ"

Закон, прийнятий 3 березня 1993 р., регулює відносини з охорони і відтво­рення тваринного світу.

Тваринний світ є одним з основних компонентів навколишнього природ-


ного середовища, національним багатством України, джерелом духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей.

Стаття 3. Об'єктами тваринного світу є:-

хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) тварини в усьому їх видовому і популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), що перебувають у стані природної волі;

частини диких тварин (роги, шкіра тощо);

продукти життєдіяльності диких тварин (мед, віск тощо);

залишки викопних тварин;

нори, хатки, лігва, мурашники, боброві загати та інше житло і споруди тварин.

Об'єкти тваринного світу, а також місця токування, линяння, гніздових колоній птахів, постійних чи тимчасових скупчень тварин, інші території, що є середовищем перебування об'єктів тваринного світу, підлягають охо­роні.

Стаття 7. Основні вимоги та принципи охорони, раціонального вико­ристання і відтворення тваринного світу.

Під час проведення заходів щодо охорони, раціонального використання і відтворення тваринного світу, а також під час здійснення будь-якої діяль­ності, яка може вплинути на середовище перебування тварин і стан тварин­ного світу, повинно забезпечуватися додержання таких основних вимог і принципів:

збереження умов існування видового і популяційного різноманіття тва­ринного світу в стані природної волі;

недопустимість погіршення середовища перебування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин;

збереження цілісності природних угруповань тварин;

додержання науково обгрунтованих нормативів і лімітів використання об'єктів тваринного світу, забезпечення невиснажливого використання ди­ких тварин та їх відтворення;

раціональне використання корисних властивостей і продуктів життєдіяльності диких тварин;

платність за спеціальне використання об'єктів тваринного світу;

регулювання чисельності тварин з метою охорони здоров'я населення і відвернення заподіяння шкоди природі та народному господарству;

врахування висновків екологічної експертизи щодо народногосподарсь­ких об'єктів, які можуть впливати на стан тваринного світу.

Спеціальне використання тваринного світу в порядку ведення мисливсь­кого і рибного господарства здійснюється з наданням підприємствам, устано­вам, організаціям і громадянам права користування мисливськими угіддями та рибогосподарськими водоймами.

Стаття 12. Спеціальне використання тваринного світу здійснюється


лише за спеціальними дозволами, що видаються в порядку, який визна­чається Кабінетом Міністрів України.

Стаття 27. Спеціальне використання об'єктів тваринного світу здіснюється за плату.

Порядок визначення плати та пільги щодо платежів за спеціальне вико­ристання об'єктів тваринного світу встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Стаття 31. Зміст охорони тваринного світу.

Охорона тваринного світу включає систему правових, організаційних, економічних, матеріально-технічних, освітніх та інших заходів, спрямованих на збереження, відтворення та раціональне використання об'єктів тваринно­го світу.

Охорона тваринного світу передбачає комплексний підхід до вивчення стану, розробки і здійснення заходів щодо охорони та поліпшення всієї еко­логічної системи, в якій перебуває і складовою частиною якої є тваринний світ.

Стаття 58. Відповідальність за порушення законодавства України в га­лузі охорони, використання і відтворення тваринного світу.

Порушення законодавства України в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу тягне за собою дисциплінарну, адміністратив­ну, цивільно-правову і кримінальну відповідальність.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...