Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У військах.______________— — __ — ____ — ____ — _____ 156



1. Приблизний перелік тем з екологічної підготовки особового складу Збройних

Сил України ____________________________________________________ 157

2. Вимоги основних нормативних актів щодо охорони довкілля ________________166

3. Контрольні запитання_____________________________________________ 169

Додатки:

1. План заходів щодо охорони природи і раціонального використання

природних ресурсів (зразок) _______________________________________ 171

2. Акт перевірки виконання заходів екологічної безпеки ____________________! 76

3. Положення про порядок видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин

в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ________________________ 182

4. Методика розрахунку граничне допустимих норм скидів шкідливих речовин

на комплексах очисних споруд_________________________-____________186

5. Порядок розроблення і затвердження нормативів граничне допустимого

скидання забруднюючих речовин____________________________________190

6. План роботи і проведення перевірок виконання заходів екологічної безпеки

військ (сил) (зразок)_____________________________-_______________ 196

7. Екологічна картка (зразок) ______________________-----------------_202

8. Донесення про стан екологічної безпеки джерел забруднення довкілля

(форма1-еко) __________________________________________________ 203

9. Донесення про хід будівництва та ремонт природоохоронних споруд

(форма 2-еко) - — ——— — - —— --- —— - — - — --- — — —— --- —— -----— 206 Список використаної літератури ______________________________________ 207


ВСТУП

Охорона природного середовища - це система державних, громадських, адміністративно-господарчих, техніко-виробничих, економічних і юридич­них заходів, які направлені на підтримку сприятливих для життя умов, раціональне використання, збереження і відтворення природних ресурсів Землі і атмосфери в інтересах задоволення матеріальних і духовних по­треб існуючих і майбутніх поколінь людей.

З метою надання допомоги командирам і начальникам усіх ступенів, особовому складу Збройних Сил України в посібнику узагальнені основні по­ложення щодо організації та здійснення заходів екологічного забезпечення у військах (силах).

Посібник розроблений у відповідності до вимог природоохоронного зако­нодавства України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів і дирек­тив Міністра оборони України, що визначають шляхи вирішення проблем охорони навколишнього природного середовища.

Екологічні проблеми набули загального характеру. Не є винятком і Ук­раїна, де гострі локальні екологічні ситуації в Придніпров'ї, Донбасі, Крив­басі, Північному Криму, Карпатах, Поліссі, на узбережжі Чорного та Азовського морів поглиблюються економічними кризами. Аварія на Чорно­бильській АЕС різко наблизила екологічну ситуацію в державі до рівня гло­бальної екологічної катастрофи.

Складність і багатогранність військової служби вимагає від особового складу Збройних Сил України твердого знання і точного дотримання ви­мог природоохоронного законодавства, уміння вживати заходів екологічної безпеки у ході бойової підготовки і повсякденної діяльності.

Виходячи з цього, посібник дає рекомендації щодо дотримання природо­охоронних заходів у ході повсякденної діяльності військ (сил), під час про­ведення занять з бойової підготовки, навчань і спеціальних робіт, а також після виникнення аварій (катастроф) на військових об'єктах.

Цей посібник буде корисним не тільки військовослужбовцям і слухачам навчальних закладів, але й широкому колу читачів, не байдужим людям, які уболівають за екологічний стан землі та долю народу України.


Глава 1





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...