Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, сутність і зміст невизначеності й ризику



За останнє десятиріччя відбулись значні структурні зміни в економіці України. Це пов’язано з перебудовою форм власності, трансформації трудового, виробничого потенціалів, зміною в макро- і мікросередовищах підприємств. Невизначеність ринкових умов, зростання рівня стохастичності впливу економічних факторів на результативність діяльності підприємства призводить до зростання ризиків втрати суб’єктами підприємницької діяльності не тільки своїх позицій на ринку, але і їх занепаду.

Таким чином, в сучасних умовах господарювання більшість економічних процесів мають невизначений характер, коли досить складно сказати, як будуть розвиватися події в майбутньому. Це ускладнює процес прийняття управлінських рішень і прогнозування показників діяльності підприємств. У таких умовах зростає рівень невизначеності й ризику. Тому важливого значення набуває визначення змісту, сутності цих понять.

Поняття «невизначеність» означає постійну мінливість умов, поведінки зв’язків, швидкі зміни в макро- і мікросередовищі підприємства. Невизначеність супроводжує прийняття будь-яких управлінських рішень. Виділяються такі типи невизначеності в економічних задачах при прийнятті управлінських рішень:

об'єктивна (природна) невизначеність;

інформаційна невизначеність, що характеризується недостатністю або відсутністю відповідної інформації;

невизначеність, що пов’язана з діяльністю інших суб’єктів підприємницької діяльності;

невизначеність, що пов’язана з низькою структурованістю і ефективністю організаційної структури підприємств;

невизначеність, що обумовлена нечіткістю, розпливчатістю економічних процесів, явищ, інформації.

Ухвалення рішень в умовах невизначеності є вибором тієї або іншої можливості з їх різноманіття, а сам процес ухвалення рішень нерозривно пов'язаний з перетворенням невизначеності у визначеність.

Невизначеність обумовлюється неповнотою, несвоєчасністю, низьким рівнем специфікації, ймовірністю інформації, що пов’язана з діяльністю суб’єктів підприємницької діяльності. В умовах зростання рівня невизначеності відповідно збільшується ризик господарської діяльності підприємств.

Слід вказати, що залежність між рівнем невизначеності економічної ситуації і рівнем ризику досить висока. Чим більше невизначеність, тим більше ризик і навпаки. Тому необхідно обґрунтувати поняття ризику, його сутність, оцінити його рівень і встановити причини його виникнення. Розглянемо поняття «ризик» з позиції різних аспектів діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.

Термін «ризик» походить від грецьких слов ridsikon, ridsa — круча, скала [3]. З позиції формування прибутків або збитків підприємства під ризиком розуміють ймовірність виникнення збитків або недоотримання доходів порівняно з прогнозними варіантами.

Особливу роль в діяльності підприємства відіграють фінансові ризики, які визначаються як ймовірність виникнення непередбачених фінансових втрат в ситуації невизначеності умов фінансової діяльності підприємства [68].

Інвестиційний ризик відображає можливість виникнення непередбачених фінансових втрат у процесі інвестиційної діяльності підприємства. До них відносять ризики реального інвестування, портфельні ризики і ризики інноваційного інвестування.

Ризик – це дія, яка здійснюється із сподіванням на щасливий результат за принципом «повезе – не повезе» [76].

Ризик – це суб’єктивна характеристика невизначеності сценарію реалізації проекту.

Ризик – це об'єктивно-індивідуальна категорія, що характеризує загрозу, небезпеку виникнення негативних явищ в економічному й організаційному середовищі підприємства.

Ризик - це можливість відхилення від мети, для досягнення якої ухвалювалося рішення; вірогідність помилки або успіху того чи іншого вибору в ситуації з деякими альтернативами; це ситуативна характеристика діяльності, що полягає у невизначеності її результату в можливих несприятливих наслідках у разі «неуспіху»; рівень невизначеності в прогнозі результату [76].

Ризик - вибір управляючих параметрів (управляючих дій), що не гарантує виконання поставленої мети у зв'язку з невизначеністю (характером вірогідності) умов господарювання [58].

Ризик - це діяльність, пов'язана з подоланням невизначеності в ситуації неминучого вибору, в процесі якої є можливість кількісно і якісно оцінити вірогідність досягнення передбачуваного результату невдачі і відхилення від мети [62].

Як видно з теоретичних визначень економічної категорії «ризик», їх об’єднує невизначеність здійснення події в позитивну або негативну сторону. В цьому аспекті виникає необхідність оцінки ризику для мінімізації негативних явищ і забезпечення позитивного результату.

Сутність ризику полягає у співвідношенні мети й результату діяльності між якими існують відхилення. Ступінь цього відхилення і визначає рівень ризику діяльності суб’єктів підприємницької діяльності. Якщо відхилення мети і результату зростає, то і збільшується ризик, якщо навпаки – то останній зменшується.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 2267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...