Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини виникнення держави та права



Як вказувалося, хоча право і держава тісно пов’язані між собою, вони мають самостійне походження і значення; вони виникли самостійно.
У первісному суспільстві управління загальними справами не виокремлювалося у самостійну царину суспільного буття, і тому відповідальність за здійснення публічних (загальних) інтересів несли всі його члени.
Влада у первісному суспільстві мала суто суспільний характер і була заснована на особистому авторитеті старійшин роду, військових ватажків, яких обирали на загальних зборах усіх членів роду; тобто влада засновувалась на особистих позитивних духовних, моральних якостях індивідів та повазі кожного члена роду до досвіду старійших. У зв’язку з цим первісна влада як підпорядкування волі індивіда інтересам загалу – це влада освячених родових звичаїв, традицій, це врегулювання людських взаємин за допомогою певних заборон (табу) тощо (Таблиця 5.3, Таблиця 5.4.)..
Разом з державою виникає юридичне право, що забезпечується державним примусом, оскільки соціальна влада родової громади та примітивні мононорми вже були неспроможні регулювати нові економічні відносини, згладжувати соціальні протиріччя тощо (Таблиця 5.5.).
У суспільстві в епоху цивілізації виникла потреба у появі принципово нового соціального регулятора для вирішення двох завдань:
1. Забезпечити в умовах ускладнення усього суспільного життя функціонування суспільства як складної, динамічної системи та цілісного організму, незрівнянно більш вищого порядку, чим первісне суспільство.
2. Необхідність провести у життя вихідну гуманітарну засаду - закріпити та забезпечити належний статус автономної особистості, її індивідуальну свободу, в результаті чого в економічних відносинах з’являється право власності і свобода договорів, а у соціально-політичній сфері – політичні та соціальні права і свободи.
Співвідносячи державу та юридичне право, слід зазначити, що процеси виникнення юридичного права та держави відбувалися паралельно. Право, як і держава, є продуктом суспільного розвитку, і юридично воно «оформлюється» (у відповідних формалізованих юридичних джерелах) як основний нормативний регулятор суспільних відносин лише у державноупорядженому суспільстві. При цьому процес виникнення юридичного права у різних народів відбувався своєрідним чином під впливом особливого комплексу чинників, які, своєю чергою, залежали від культурно-етичних, етнічних, географічних, кліматичних, виробничих, політичних та інших особливостей існування певної спільноти.
Появу нового суспільного феномена почали пов’язувати навіть з «надприродними проявами». Проте виникнення юридичного права пояснюється суто «природними» чинниками, оскільки якісно новий рівень соціального розвитку вимагав появу відповідно нових правил; при цьому на початку свого розвитку характер цих первісних правил, в повній мірі, відповідав психології малорозвинутого суспільства (Таблиця 5.6.)





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...