Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Вивчення теми «Право спільної власності» є логічним продовжен­ням опанування тем з загальних питань речового права та тем з окремих видів права власності



Вивчення теми «Право спільної власності» є логічним продовжен­ням опанування тем з загальних питань речового права та тем з окремих видів права власності.

Необхідність вивчення цієї теми покликана перш за все її теоре­тичною актуальністю та практичною значимістю, а також у новелах, закріплених у цивільно-правових нормах.

Треба мати на увазі, що право спільної власності є різновидом права власності за кількістю власників, але воно ґрунтується на існуючих видах права власності.

Главу 26 ЦК України присвячено спільній влас­ності. Відправним моментом під час визначення цього поняття є момент перебування майна одночасно у двох чи більше осіб, які є його співвласниками. Спільна власність на майно є спільною частко­вою або спільною сумісною.

При вивченні цієї теми студентам треба зосередитись на таких питаннях:

Поняття, правова природа та значення спільної власності. Підстави виникнення спільної власності.

В суб'єктивному змісті право спільної власності — це право двох або більше осіб спільно та на власний розсуд володіти, користуватися та розпоряджатися належним їм майном, що складає єдине ціле.

Суб'єкти, об'єкти спільної власності.

Необхідно врахувати, що статтею 3 Закону України «Про влас­ність» усунуті всі обмеження щодо учасників спільної власності. Зок­рема, раніше не дозволялось існування спільної власності, учасника­ми якої були одночасно громадяни та юридичні особи, громадяни та держава. У зв'язку з проголошенням принципу рівності всіх форм власності, окремим видам власності не можуть надаватися переваги перед іншими. Тому при виникненні права спільної власності та виз­наченні його суб'єктів треба враховувати передбачені законом підста­ви її виникнення, а не різниці тієї чи іншої форми власності.

Види спільної власності. При вивченні цього питання необхідно зосередитись на двох його аспектах. По-перше, треба визначитись з різницею права спільної власності, з одного боку, та правом приват­ної, колективної та державної власності, з другого; а по-друге, в чому полягає різниця між видами права спільної власності.

Право спільної часткової власності, підстави ЇЇ виникнення. Здійснення права спільної часткової власності. При вивченні цих питань треба виходити з того, що українське цивільне право визнає презумпцію права спільної часткової власності: тобто право спільної часткової власності виникає у всіх випадках, крім тих, коли законом або договором не передбачено виникнення права спільної сумісної власності.

Особливості правового режиму деяких видів майна, що перебу­ває у спільній частковій власності. Порядок користування житловим будинком, який знаходиться в спільній частковій власності. На при­кладі правового режиму цього майна можливо найбільш наглядно проілюструвати всі аспекти володіння, користування та розпоряд­ження майном, що перебуває у спільній власності.

Право переважної купівлі частки в спільній частковій власності. Виділення частки зі спільної власності.

Поняття, зміст та правова природа спільної сумісної власності, підстави її виникнення. Здійснення права спільної сумісної влас­ності. Припинення права спільної сумісної власності.

Особливості правового режиму права спільної власності подруж­жя, а також членів родини.

Право спільної власності осіб, що ведуть селянське (фермерське) господарство. Студенти повинні мати на увазі, що в науці цивільно­го, земельного та аграрного права це питання є спірним, бо перед­бачає багатовекторність поглядів на цю проблему. При цьому слід врахувати, що законодавство, надавши фермерському господарству статус юридичної особи, визнає суб'єктами права власності у фер­мерському господарстві також його членів. Адже треба розрізняти правовий режим земельної ділянки, яку передано для ведення фер­мерського господарства у власність, та правовий режим іншого май­на фермерського господарства.

При вивченні цієї теми є дуже бажаним використання додаткової літератури, яка в основному відноситься до радянського періоду, тому треба враховувати ті зміни, які сталися в українському законо­давстві з 1991 року, зокрема з прийняттям Закону України «Про власність», «Про селянське (фермерське) господарство», Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

Питання до теми

Поняття та види права спільної власності.

Право спільної часткової власності: поняття, підстави її виникнення та припинення.

Право спільної сумісної власності: поняття, підстави її виникнення та припинення.

Порядок володіння, користування та розпорядження спільним майном.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...