Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опорний конспект лекцій



з дисципліни «Морське право»

підготовка: бакалаврів

галузь знань:

0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура»

0507 «Електротехніка та електромеханіка»

напрям підготовки:

6.070104 «Морський та річковий транспорт»»

6.050702 «Електромеханіка»

спеціальність:

5.07010403 «Експлуатація суднових енергетичних установок»

5.07010407 «Експлуатація електрообладнання та автоматики суден»

курс: І

форма навчання: денна

Херсон – 2013

Опорний конспект лекційз дисципліни «Морське право» розробила відповідно до навчального плану і галузевого стандарту вищої освіти підготовки бакалаврів з галузі знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура» напряму підготовки 6.070104 «Морський та річковий транспорт» спеціальності 5.07010403 «Експлуатація суднових енергетичних установок» та галузі знань 0507 «Електротехніка та електромеханіка» напряму підготовки 6.050702 «Електромеханіка» спеціальності 5.07010407«Експлуатація електрообладнання і автоматики суден» асистент кафедри гуманітарних дисциплін Панченко І.М.

Опорний конспект лекцій розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри гуманітарних дисциплін

протокол № __ від ______ 20__р.

Начальник навчально-методичного

відділу В.В. Черненко

_______ 20__р.

Завідувач кафедри Л.Б. Кулікова

_______ 20__р.


Мета і завдання дисципліни:

Навчальна дисципліна «Морське право» є складовою частиною підготовки студентів – майбутніх фахівців морського та річкового флоту. Зміст навчального курсу, його теоретичний матеріал та практичні завдання відповідають модельним курсам ІМО. Рівень знань та умінь, що передбачаються бути сформованими у курсантів на підставі вивчення курсу «Морське право», відповідають стандартам Міжнародної Конвенції STCW-78/95, а також має на меті своєчасне впровадження вимог заключного акту Дипломатичної конференції країн-сторін Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 р., що ухвалила текст поправок, прийнятих в столиці Філіппін Манілі 25 червня 2010 р., а саме: поправки до Міжнародної конвенції ПДНВ (Резолюція 1) і поправки до Кодексу ПДНВ (Резолюція 2) після всебічного їх обговорення.

Україна – морська держава, і з морським правом пов’язаний великий спектр питань її внутрішньої та зовнішньої політики: від встановлення кордонів нашої держави до торгових відносин і вирішення міжнародних спорів. Саме тому необхідною частиною вивчення курсу морського права є набуття студентами навичок юридичного аналізу змісту джерел міжнародного морського права та міжнародного приватного морського права, актів національного законодавства. Метою семінарських занять зазначеного курсу також є послідовне ознайомлення курсантів із змістом системи міжнародно-правового регулювання морського судноплавства та використання Світового океану.

Відповідно до логіки внутрішньої побудови навчальної дисципліни «Морське право» курсанти вивчатимуть питання структури міжнародного приватного морського права, джерел, міжнародно-правового регулювання діяльності країн в галузі торговельного мореплавства, систему міжнародних договорів та міжнародних звичаїв, національне законодавство держав, практику застосування норм міжнародного приватного морського права, основні міжнародні угоди щодо правового статусу і режиму морських просторів, спеціальні міжнародні угоди щодо статусу і режиму деяких міжнародних морських проток та морських каналів, національне законодавство України щодо морських просторів, що перебувають під юрисдикцією України, правовий статус і режим Антарктики.

Під час роботи з нормативними матеріалами курсантам рекомендується приділити більше уваги вивченню матеріальної частити міжнародних договорів та законів, проводити порівняльний аналіз положень нормативних актів з відповідними положеннями чинного законодавства іноземних країн, використовуючи, по можливості, відповідні підручники, навчальні посібники та збірники іноземного законодавства.

Студент повинен знати:

- основні положення морського права та міжнародного морського права;

- джерела морського права;

- міжнародно-правовий режим морських просторів;

- управління морським транспортом України;

- договір морських перевезень;

- договір морських перевезень пасажирів, вантажу та ручної поклажі;

- правове регулювання господарчих операцій морських портів України;

- забезпечення безпеки мореплавства.

Студент повинен вміти:

- застосовувати знання основних положень морського права та міжнародного морського права на практиці;

- використовувати джерела морського права як закони прямої дії;

- орієнтуватися в системі чинного законодавства;

- визначати вірну юридичну кваліфікацію в межах своїх безпосередніх професійних обов’язків;

- розробляти проекти угод, інших необхідних юридичних актів і документів.

Міждисциплінарні зв’язки:

Викладання курсу «Морське право» ґрунтується на знаннях, отриманих студентами, насамперед, під час вивчення основ правознавства, політології та географії.

Вивчення дисципліни «Морське право» направлено на формування наступних компетентностей:

Компетентність Зміст уміння
1. Застосування норм національних та міжнародно-правових актів у сфері мореплавства Уміння визначати категорію морських просторів та їх правовий режим. Уміння застосовувати правила Інкотермс 2000 при укладенні міжнародного договору купівлі-продажу. Уміння укладати договори морського перевезення пасажирів/вантажу/товарів.

Лекція 1

Загальна характеристика дисципліни «Морське право»

План

1. Поняття та принципи морського права.

2. Історія міжнародного морського права.

3. Кодифікація міжнародного морського права.

4. Конвенція ООН з морського права 1982 р.

5. Міжнародне (публічне) морське право.

6. Міжнародне приватне право.

7. Морське право України.

8. Суб’єкти міжнародного приватного морського права.

9. Об’єкти правовідносин у міжнародному приватному праві.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...