Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характерні риси “нової” інформаційної технології



Методологія Основна ознака Результат
Принципово нові засоби обробки інформації «Вбудовування» у технологію управління Нова технологія комунікацій
Цілісні технологічні системи Інтеграція функцій спеціалістів і менеджерів Нова технологія обробки інформації
Цілеспрямовані створення, передача, збереження й відображення інформації Врахування закономірностей соціального середовища Нова технологія прийняття управлінських рішень

Нова інформаційна технологія уможливлює інтегрування різноманітних способів обробки інформації (розрахункових, довідково-інформаційних, сервісних) на одному робочому місці. Інтерактивний режим роботи системи забезпечує оперативний обмін інформацією та реагування на запити і сприяє задоволенню нагальних інформаційних потреб користувача.

Але у процесі застосування нової інформаційної технології потрібно враховувати фактор її старіння: інформаційні продукти мають тенденцію дуже швидкої заміни новими видами або версіями. Процес впровадження такої технології потребує детального відпрацювання методології її застосування (раціонального поєднання централізованої й децентралізованої обробки інформації). Не врахування вказаного призводить до необхідності постійного внесення змін щодо форм подання інформації, яка пристосована до конкретних технологічних методів і технічних засобів, або до суттєвої модернізації інформаційної технології, тобто до значних додаткових фінансових вкладень.

Подальший розвиток нової технології, зменшення вартості персональних ЕОМ, широкомасштабне впровадження в обробку інформації “клієнт-серверної” архітектури на базі глобальних комп’ютерних мереж сприяло виникненню ще більш ефективних технологій обробки інформації – високих інформаційних технологій. Їх застосування веде до зниження вартості інформаційного контакту, необмеженості обсягу доступній користувачеві інформації, повноцінного використання персональних технічних і мережевих ресурсів за рахунок універсальності методів комунікацій, підтримки систем мультімедіа і максимального спрощення інтерфейсу взаємодії між людиною та ЕОМ, створення єдиного інтерфейсу для всіх взаємодій з ЕОМ (тобто до локальних дисків і Web-сторінок, графіки та мультімедіа тощо).

Інструментарій інформаційної технології

Програмні продукти, на базі яких створюють інформаційні технології, інколи називають інструментарієм інформаційної технології. До програмних засобів, що дозволяють реалізувати технологічний процес автоматизованої обробки інформації, в першу чергу, належить базове програмне забезпечення, без якого неможлива робота технічних засобів: операційні системи (ОС) для локальних комп’ютерів, мережні операційні системи, які управляють роботою серверів та мереж. Тип операційної системи враховує процесор комп’ютера, масштаби комп’ютерних мереж.

Друга частина базового програмного забезпечення належить до сервісних засобів, що застосовуються для розширення функцій операційних систем, надійної роботи технічних засобів і виконання процедур обслуговування ІС та її компонентів. Це – різноманітні антивіруси, архиватори, утиліти. Їх застосування під час роботи з обліковою інформацією є вкрай важливим.

Крім базових програмних засобів в інформаційних технологіях застосовують програмне забезпечення загального призначення, яке не залежить від типу інформаційної системи і змісту інформації, що обробляється. Це – офісні програми:

· СКБД для організації і управління БД;

· текстовий процесор для роботи із текстовими документами;

· процесор електронних таблиць (ЕТ) для виконання розрахунків;

· пакет презентаційної графіки;

· Інтернет-оглядач для роботи з інформаційними ресурсами глобальної мережі;

· АІС функціонального призначення (фінансові, бухгалтерські тощо) і т.ін.

Класифікація інформаційних технологій
Оскільки існують різні види економічної інформації, які оброблюються в інформаційних системах, існують і різноманітні методи та засоби її обробки, що, безумовно, на може не впливати на інформаційну технологію.

Насамперед потрібно враховувати, що інформаційна технологія невід’ємно пов’язана з технічним і програмним середовищем. У сьогоденні інформаційна технологія, що використовує у якості основного технічного засобу персональний комп’ютер має назву комп’ютерної інформаційної технології. Крім цього, інформаційні технології залежать від таких компонентів, як:

· персонал, здатний використовувати їх;

· організації, яка об’єднує засоби і персонал в єдиному процесі;

· інформаційних засобів, що здійснюють формування й видачу інформації.

Для класифікації інформаційних технологій застосовують таки ознаки, як спосіб використання засобів обчислювальної техніки, ступінь охоплення задач управління та вид предметної області; модель обчислювального процесу, спосіб побудови мережі та тип користувацького інтерфейсу тощо. Їх класифікація, яка враховує різноманітні методи і засоби збирання, реєстрації, передачі, зберігання, оброблення, видачі, пошуку інформації наведена на рис.4.3.


За моделями обчислювального процесу
За способом використання засобів обчислювальної техніки
Інформаційні технології (ІТ)
ІТ у централізованих автоматизованих ІС
ІТ у децентралізованих системах оброблення даних
За способом реалізації в АІС
За ступенем охоплення задач управління
Традиційні ІТ
Нові ІТ
Високі ІТ
ІТ електронного оброблення даних
ІТ автоматизації функцій управління
ІТ підтримки прийняття рішень
ІТ експертної підтримки
ІТ електронного офісу
За типом користувацького інтерфейсу
Пакетні ІТ
Діалогові ІТ
Мережні ІТ
За способом побудови мережі
Локальні ІТ
Багаторівневі
Розподілені ІТ
З моделлю процесу з розподіленими ресурсами
Хост-орієнтовані ІТ
Технології “клієнт-сервер”


Рис. 4.3. Класифікація інформаційних технологій

Технологія обробки інформації, що використовується як інструментарій у різних предметних сферах для розв’язку різноманітних задач, називається забезпечувальною. Таки технології можуть класифікувати за класами задач, на які їх орієнтовано: інформаційні технології бухгалтерського обліку, банківської діяльності, податкової діяльності та ін.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1136 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...