Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційні технології та їх класифікація



Основні поняття інформаційної технології
У загальному вигляді інформаційну систему в економіці можна розглядати як впорядковану сукупність документованої інформації й інформаційних технологій, за допомогою яких забезпечується накопичення, обробка та узагальнення, збереження, пошук, передача інформації та надання її користувачу у доступному та потрібному вигляді. Інформаційна технологія в інформаційній системі є найбільш важливою складовою у системі використання інформаційних ресурсів, тому що реалізація функцій інформаційної системи неможлива без знання орієнтованої на неї інформаційної технологій.

Але це не означає, що інформаційна технологія не може існувати поза сферою інформаційної системи: основна мета інформаційної системи – організація збереження і передачі інформації, основна мета інформаційної технології – в результаті дій по перетворенню первинної інформації надати користувачеві необхідну інформацію.

Для кращого розуміння сутності інформаційної технології звернемось до поняття терміну “технологія”. Цей термін походить від грецького “techne”, що означає мистецтво, майстерність, уміння. Під ним розуміють сукупність виробничих процесів у визначеної галузі виробництва, а також науковий опис способів виробництва[1]. В широкому розумінні технологія – це наука про виробництво матеріальних благ, що будується на інформаційному, інструментальному та соціальному аспектах. З врахуванням призначення інформаційної системи, інформаційний аспект передбачає опис принципів і методів автоматизованої обробки інформації; інструментальний – знаряддя праці для реалізації процесів автоматизованої обробки інформації (техніка та програми); соціальний – людину, умови її праці тощо.

Під автоматизованою обробкою даних (у вузькому значенні) слід розуміти послідовність дій з перетворення вхідних даних у результатну інформацію, яка не може існувати окремо від технічного та програмного середовища, під процесом – послідовність виконання робіт (операцій), направлених на створення результату, що має цінність для споживача.

Процеси забезпечують роботу інформаційної системи (рис. 4.1).

Введення інформації
Обробка інформації
Вивід інформації
Зворотній зв'язок
Персонал організації або інша ІС
Апаратна і програмна частини ІС


Рис. 4.1. Процеси в інформаційній системі

Але, незважаючи на простоту наведеної схеми, для того, щоб зрозуміти роботу інформаційної системи, необхідно знати сутність проблем, які вона вирішує, і організаційні процеси, до складу яких вона входить.

Операція – логічно завершена сукупність дій над інформацією та її носіями, що виконуються на одному робочому місці.На різних робочих місцях одні й ті самі дії можуть поєднуватися в різні технологічні операції в залежності від особливостей технічних та програмних засобів, кваліфікації персоналу, розподілу обов’язків між працівниками тощо. Сукупність взаємопов’язаних технологічних операцій, які виконуються над інформацією та її носіями у певній послідовності являють собою технологічний процес. Реалізацію технологічних процесів в інформаційній системі здійснює інформаційна технологія.

Отже, можна зробити висновок, що:

інформаційна технологія – це сукупність методів і програмно-технічних засобів, які об'єднані у технологічний процес, з метою забезпечення збору і обробки інформації для отримання інформації нової якості, відображення збереження, розподілу і передачі її, а також – зменшення трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів, підвищення їх надійності й оперативності.

Мета інформаційної технології – виробництво інформації для її аналізу людиною й прийняття на його основі рішення для виконання дій. Застосування інформаційних технологій в управлінні дозволяє здійснювати за допомогою апаратних і програмних засобів переробку розрізнених вихідних даних у надійну оперативну інформацію механізму прийняття рішень з метою досягнення оптимальних економічних параметрів об'єкта управління.

Загальний вигляд інформаційної технології можна зобразити наступною схемою (рис.4.2.):

Інформаційна технологія


Дані Інформаційний продукт

Рис. 4.2. Загальний вигляд інформаційної технології

Інформаційним продуктом, який є результатом застосування інформаційної технології, можуть бути документи, статті, книги, комп'ютерні програми тощо, при цьому потрібно пам’ятати, що застосування різних технологій переробки інформації до одного і того ж інформаційного ресурсу приводить до отримання різних інформаційних продуктів.


Інформаційний продукт – результат застосування інформаційної технології: документи, статті, книги, комп'ютерні програми тощо.


Інформаційні технології являють собою функціональні компоненти інших різновидів технологій, наприклад, виробничих, організаційних, соціальних, і виконують роль їх інтелектуального ядра. Використання інформаційних технологій дозволяє значно підвищити ефективність вказаних технологій, зменшує витрати інших видів ресурсів суспільства.

Суттєва роль інформаційних технологій у розвитку суспільства досягається за рахунок прискорення процесів отримання, розповсюдження й застосування суспільством нових знань.

Прибуток від інвестицій в інформаційні технології при раціональному обґрунтуванні їх вибору і грамотному використанні може досягати до 81% на кожний вкладений долар[2].

Грамотне використання означає, що користувач у сьогоденні повинен вміти цілеспрямовано працювати з інформацією і використовувати для цього нові комп’ютерні інформаційні технології, сучасні технічні засоби й методи. Термін “ нові” підкреслює новаторський характер інформаційної технології.

Основу концепції “нової” технології закладено на при кінці минулого століття. ЇЇ становлять розподілена комп’ютерна техніка, надійні комунікації, “дружне” програмне забезпечення, діалоговий режим для спілкування користувача з комп’ютером. Основним завданням її було створення типової технології автоматизації обчислень на базі персональних комп’ютерів з метою економії часу користувачів на обробку інформації.

Основні характерні риси “нової” інформаційної технології показані у таблиці 4.1

Таблиця 4.1.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...