Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис вхідних повідомлень



Назва вхідного повідомлення Іденти-фікатор Форма подання Термін надходження Частота надходження
Приймальний акт pr_akt ппаперовий чи магнітний носій за 3 дні до кінця місяці в міру формування
Накладна на відпуск матеріалів nakl_wid паперовий чи магнітний носій за 3 дні до кінця місяці в міру формування

Далі кожен документ описується своїм набором показників та реквізитів із зазначенням повної назви структурної одиниці, ідентифікатора, особливостей, шаблону значення, способу його визначення, джерела (формули розрахунку), області допустимих значень, наявності дублювання значень. Деякі з цих характеристик подано в таблиці 3.3.

Таблиця 3.3

Опис реквізитів документу “Накладна на відпуск матеріалів”

Назва реквізиту Ідентифікатор Тип, особливості Формат Формула розрахунку
Назва NM текст А(20)  
Номенклатурний номер NN ціле число, унікальний 9(5)  
Одиниця виміру OW змішані символи X(10)  
Ціна ZN дійсне число 9(5)  
Кількість KL дійсне число 9(7)  
Сума SM дійсне число, розрахунковий 9(5).9(2) ZN*KL

У цій таблиці діапазон значень наводиться лише для тих реквізитів, у яких програмно можна контролювати його, або у яких реквізит може приймати значення у конкретних межах. Формула розрахунку вказується для розрахункових реквізитів.

Результатом проектування на зовнішньому рівні буде перелік реквізитів оперативної та умовно-постійної інформації, який потрібно зберігати в БД, із зазначенням джерел їх отримання та форми подання. Однак цей перелік не виключає можливості існування в ньому надлишковості, дублювання, неузгодженості та інших недоліків. Тому на цьому процес не за­кінчується, а здійснюється перехід до етапу інфологічного проектування.

Наступним є етап інфологічного проектування.
Інфологічне проектування баз даних
Метою інфологічного проектування є створення структурованої інформаційної моделі ПО, для якої буде розроблятися БД. При проектуванні на інфологічному рівні створюється інформаційно-логічна модель (ІЛМ), яка повинна відповідати таким вимогам:

· коректність схеми БД, тобто адекватне відображення модельованої ПО;

· простота і зручність використання на наступних етапах проектування, тобто ІЛМ має легко відображатися на моделі БД, які підтримуються відомими СКБД (сіткові, ієрархічні, реляційні);

· ІЛМ повинна бути описана мовою, зрозумілою проектувальникам БД, програмістам, адміністратору і майбутнім користувачам АІС.

Основною складовою інфологічної моделі є реквізити, які потрібно проаналізувати і певним чином згрупувати для подальшого зберігання в БД.

Суть інфологічного моделювання полягає у виділенні інформаційних сутностей ПО, які підлягають зберіганню в БД, а також у визначенні складу реквізитів інформаційних сутностей і взаємозв'язків між ними.

Існує два підходи до інфологічного проектування: аналіз об'єктів ПО і синтез реквізитів. Перший підхід, який базується на аналізі ПО, рекомендується використовувати при проектуванні документальних БД, а другий – при розробці фактографічних АІС.

У документальних системах об'єктом збері­гання, пошуку та обробки є цілий документ, у фактографічних системах – окремі дані, які характеризують певні події, явища, тобто відбивають факти, які спостерігаються в реальній дійсності чи виробничо-господарській діяльності.

Автоматизовані інформаційні системи в обліку можна характеризувати як фактографічні системи, тому розглянемо підхід, який полягає в аналізі реквізитів і синтезі на їх основі ін­формаційних сутностей.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...