Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Режими роботи системи



Кожне підприємство самостійно визначає цілі розвитку та шляхи їх досягнення, а процес моделювання або стратегічного планування дає змогу робити це з мінімальним затратами часу, коштів та максимальною ефективністю. Дотримання принципу ефективності створення інформаційної системи на підприємстві означає, що досягнуто в системі раціональне співвідношення між затратами і цільовими ефектами.

Комплекс програмних засобів “ 1С: Підприємство 8.2” є універсальною системою автоматизації та організації економічної діяльності підприємств. Така діяльність може бути доволі різноманітною, тому системою “1С: Підприємство 8.2” передбачена можливість “пристосування” до особливостей конкретної області використання. Логічно всю систему “1С: Підприємство 8.2” можна поділити на дві великих частини, які тісно взаємодіють одна з одною: конфігурацію і платформу, що керує роботою конфігурації.

Існує єдина платформа (“ 1С: Підприємство 8.2”) і декілька конфігурацій. Для функціонування окремого прикладного рішення обов’язково необхідна програмна платформа і певна (одна) конфігурація.

Структурно будь-яка конфігурація складається з таких частин:

- інтерфейс користувача,

- інформація про права доступу користувача,

- механізм обліку і руху даних,

- форми введення, вибору і друку,

- опрацювання та звіти,

- довідкова інформація,

- макети документів і т.д.

Конкретний склад і структура складових елементів типової конфігурації встановлюється розробниками програми, виходячи з напрямку діяльності підприємства. Тобто, типова конфігурація може бути змінена, доповнена, або розроблена заново, виходячи з тих завдань, які вирішуються конкретним підприємством.

Система “ 1С: Підприємство 8.2” має два різні режими роботи:

- “1С:Підприємство”,

- “Конфігуратор”.

Вибір режиму роботи здійснюється через відповідні екранні кнопки вікна запуску програми (рис.1.5.1).

Режим “ 1С:Підприємство” являється основним і призначений для безпосередньої облікової роботи користувача: введення облікових даних, здійснення розрахунків, отримання кінцевих результатів, формування звітності. Використовується працівниками економічних служб підприємства.

Режим “ Конфігуратор” має необхідні інструменти для модифікації існуючої або створення нової конфігурації, забезпечує налагодження програми відповідно до особливостей конкретного підприємства, надає можливість адаптувати типову конфігурацію під розв’язання задач конкретної організації. Використовується розробниками і адміністраторами інформаційних баз.

Рис. 1.5.1. Вікно запуску програми “1С: Підприємство 8.2”

Конфігуратор ”, що входить в стандартну поставку системи, дозволяє розвивати існуючі й створювати:

- візуальні засоби розробки і конструктори;

- засоби ведення нормативно-довідкової інформації з підтримкою ієрархічної структури даних;

- універсальні механізми зберігання та обробки багатовимірних даних;

- механізм зберігання історії зміни значень з різною періодичністю;

- засоби для ведення бухгалтерського та управлінського обліку;

- засоби налаштування й аналізу продуктивності роботи конфігурації.

Можливості “ Конфігуратора ” реалізуються завдяки вбудованій мові програмування, яка підтримує групову розробку прикладного рішення з врахуванням історії змін даних та структур, і полягають в автоматизації складних періодичних розрахунків, створенні потужного механізму запитів, орієнтованого на обробку економічної інформації.

В інформаційній базі “ 1С: Підприємство 8.2” підтримуються дві конфігурації:

Основна, яка безпосередньо може редагуватися в режимі “ Конфігуратор ”. Причому зміни можуть робитися під час роботи користувача.

Конфігурація бази даних, в якій зберігається інформація про структуру метаданих. При цьому визначаються структури і властивості довідників, документів, описуються форми і алгоритми побудови звітів, налагоджується ведення синтетичного, аналітичного, кількісного, валютного обліку.

Зміни в конфігурацію можна ввести тільки після завершення роботи всіх користувачів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 4720 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...