Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виявлення обставин аварії



Незалежно від обставин здійснення аварії для встановлення її причин керівнику її ліквідації необхідно:

а) оглянути місце, де виникла аварія;

б) опитати очевидців та потерпілих;

в) вивчити документацію;

г) провести розрахунки, аналізи, експерименти.

Ці дії не обов'язково мають бути реалізовані в зазначеній по­слідовності, в якій вони наведені в пунктах а), б), в) та г). Вибір послідовності залежить від конкретних обставин, в яких розслідуєть­ся аварія, і характеру самої аварії.

Завданням огляду, де виникла аварія, є визначення ситуації, ста­ну і положення речей, устаткування, приладів та іншого на місці аварії, щоб за ними в сукупності з іншими факторами встановити механізм події.

Огляд місця аварії проводиться негайно, а коли це неможливо, то необхідно впровадити заходи зі зберігання тих обставин на момент виникнення аварії. Безпосередньо ці незмінні обставини дають змогу встановити істинні причини аварії та фактори, що цьому сприяли. Зміни стану місця події не тільки утруднюють встановлення обста­вин, але іноді не дають змоги встановити їх зовсім.

Стан на місці аварії дозволяється змінювати тільки в дуже обме­жених зазначених випадках: коли зберігання стану загрожує жит­тю та здоров'ю людей, може викликати пожежу, обвалення, робить неможливим продовження виконання технологічного процесу, який має вестися без зупинок.

Перед оглядом необхідно:

— з'ясувати характер аварії та стан її розвитку;

— встановити, хто та за яких обставин виявив початок аварії (що притягнуло увагу до початку аварії, що спричинило травмуван­ня потерпілих, де і в яких позах вони знаходилися та інше);

— визначити зміни, які відбулися з моменту початку аварії.
Об'єктами огляду є:

— стан та положення механізмів, обладнання, агрегатів, огорож, важелів та інше, їх справність, відповідність паспортам цього облад­нання;

— відповідність об'єкта роботі, що виконується, вимогам безпе­ки, технології, стандартам та іншим нормативним актам; антропо­метричним і психофізіологічним характеристикам потерпілих;


— засоби для відбудови нормальних умов та безпеки праці, захис­ту та інше;

— засоби, що знижують небезпеку в районі місця аварії чи по­близу неї.

Конкретний виробничий стан безпосередньо підказує, з чого не­обхідно почати огляд і які процеси необхідно з'ясувати. Але в будь-якому випадку необхідно виявити небезпечний фактор та його ха­рактеристики, щоб на другому етапі визначити перехід цього небез­печного фактора в аварійний.

У більшості випадків використання тільки огляду місця аварії не дає можливості повного уявлення про її причини, тому для вста­новлення розгортання подій необхідно залучити очевидців, впро­ваджуючи їх ретельне опитування.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...