Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби і заходи захисту від враження електричним струмом



Захисне заземлення — це умисне електричне з'єднання із зем­лею металевих неструмопровідних частин, які можуть підпасти під напругу внаслідок замкнення на корпус.

Захисне заземлення є найпоширенішим заходом захисту в мере­жах з ізольованою нейтраллю напругою до 1000 В і в мережах по­над 1000 В незалежно від режиму роботи нейтралі джерела жив­лення. Широке застосування заземлення пов'язано з його просто­тою влаштування і високою надійністю.

Принцип дії полягає у тому, що навмисно створене електричне з'єднання між металевим корпусом та ґрунтом має невеликий опір порівняно з опором тіла людини і дає змогу зменшити силу струму, який проходить через тіло людини до допустимої величини.

Заземлювальний пристрій складається із заземлювача і про­відників, які з'єднують обладнання (корпуси) із заземлювачем. За-


землювач — це провідник чи група провідників, що утворюють конструкцію цього групового заземлювача (пристрою). Цей пристрій має безпосередній контакт з ґрунтом. Найчастіше штучні заземлю­вачі виконують у вигляді вертикальних електродів, з'єднаних гори­зонтальними. Для цього попередньо копають траншею глибиною 0,7—0,8 м за допомогою спеціальних пристроїв забивають верти­кальні заземлювачі діаметром 12—20 мм. До верхніх кінців прива­рюють горизонтальні заземлювачі. Ґрунт, яким робиться засипка траншеї, має бути щільно утрамбований. Це робиться для заземлен­ня опору розтікання струму заземлювачів.

Конструкція заземлювального пристрою розробляється на основі відповідних попередніх розрахунків.

Замулення — навмисне електричне з'єднання з нульовим за­хисним дротом металевих частин, які можуть підпасти під напругу внаслідок аварії. Занулення застосовується в електроустановках напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю.

Принцип дії занулення полягає в тому, що навмисно виконаний за допомогою нульового захисного дроту, металевий зв'язок корпусів або обладнання з заземленою нейтраллю джерела живлення будь-яке замикання на корпус перетворює в однофазне коротке замикан­ня з наступним автоматичним вимиканням аварійної дільниці від мережі за допомогою апаратів захисту.

Склад конструктивних елементів занулення: нульовий дріт ме­режі живлення, заземлення нейтралі джерела живлення (робоче за­землення), повторне заземлення нульового дроту та захисний апарат.

Захисне вимкнення — швидкодіючий захист, що забезпечує ав­томатичне вимикання електроустаткування під час аварії.

Основною особливістю захисного вимкнення як засобу є те, що він має високу чутливість, невелику тривалість вимкнення, яке дорівнює 0,05—0,2 с

Сфера застосування захисного вимкнення — у мережах будь-якої напруги із будь-яким режимом роботи нейтралі. Найчастіше в мережах напругою 1000 В.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...