Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика вогневих робіт



Як вже відмічалось, одним з найпоширеніших джерел запалювання є відкритий вогонь. У виробництві, а також під час будівництва, реконструкції, монтажу та ремонту споруд і обладнання часто виконуються так звані вогневі роботи.

Вогневими роботами вважаються виробничі операції, пов'язані з використанням відкритого вогню, іскроутворенням та нагріванням деталей, устаткування, будівельних і технологічних конструкцій до температур, що здатні викликати займання горючих речовин і матеріалів, парів легкозаймистих рідин.

До вогневих робіт належать:

газозварювання;

електрозварювання;

різання металів із застосуванням рідкого палива (бензо- та гасорізання);

паяльні роботи;

варка бітуму та смоли;

інші способи використання відкритого вогню.

Найбільш небезпечними щодо можливості виникнення пожежі є зварювання та різання металів. Ці процеси супроводжуються інтенсивним утворенням великої кількості бризок розплавленого металу, виділенням значної теплової енергії, а також газів і пари, які можуть утворити з повітрям горючі суміші та стати причиною пожежі чи вибуху. Розлітаючись навкруги місця проведення зварювання або різання, вони здатні підпалити будь-які горючі матеріали.

При проведенні вогневих робіт на різних висотах від рівня підлоги розжарені іскри можуть розлітатися, зберігаючи свої запалювальні властивості, на 10-15 м. Тому місце проведення вогневих робіт залежно від висоти їх виконання має бути очищеним від горючих речовин і матеріалів у відповідному радіусі (табл. 9.1).

Таблиця 9.1

Висота точки зварюваная над рівнем підлоги чи прилеглої території, м 0-2             Понад 10
Мінімальний радіус зони, м                

Іскри, що виникають під час зварювання, належать до малокалорійних (малопотужних) джерел запалювання. Час їхнього існування 3-5 с. Але іскри спроможні викликати тління з наступним горінням цілого ряду горючих матеріалів. Промащене ганчір'я спалахує від іскор на відстані до 10 м від місця зварювання, а клоччя - до 16 м.

Особливо небезпечні іскри, які потрапляють на горючі матеріали, розташовані у сприятливих для акумуляції теплоти умовах (підпілля, щілини та отвори у будівельних конструкціях, сміття тощо). За таких умов може спостерігатися прихований розвиток горіння, який здатний тривати декілька годин і навіть більше доби. Виконання вогневих робіт небезпечне також у приміщеннях, де можливе приховане розлітання іскор.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...