Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Газозварювальні роботи



Джерелом теплової енергії у газозварювальних роботах є полум'я, яке утворюється під час горіння горючого газу (ацетилен, водень, природний газ) у суміші з чистим киснем. Температура такого полум'я досягає великих значень, наприклад, у разі використання ацетилену 3150 °С. Ацетилен найчастіше використовується для проведення газозварювальних робіт. Він може утворювати вибухонебезпечні суміші з повітрям (у межах: 2,2-81% за об'ємом) і з чистим киснем (2,3-93%). Як бачимо, ацетилен здатний вибухати у широких концентраційних межах. Суміші ацетилену з повітрям і киснем можуть вибухати від інтенсивного нагрівання або іскри. Температура самозаймання ацетилену лежить у межах 240-630 °С.

Гази, які використовуються для газозварювання, в більшості випадків містяться у балонах, але нерідко ацетилен отримують шляхом взаємодії карбіду кальцію з водою у спеціальних пристроях, що мають назву ацетиленових генераторів. Це значно підвищує пожежну небезпеку такого виду робіт. В результаті реакції утворюється ацетилен та виділяється значна кількість тепла:

СаС2+2Н2О=С2Н2+Са(ОН)2+127,3 Дж моль г.

У складських приміщеннях та на місцях роботи карбід кальцію зберігають у спеціальних металевих барабанах. Розкривати такі барабани необхідно спеціальним латунним ножем або латунним зубилом. Це запобігає іскроутворенню, бо під час розкриття за рахунок вологи у повітрі може утворюватись вибухонебезпечна ацетилено-повітряна суміш.

Ацетиленові генератори встановлюються на відкритих майданчиках. Дозволяється також їх тимчасова робота в добре провітрюваних приміщеннях. Генератор має бути огородженим і розміщеним на відстані не ближче 10 м від місця проведення зварювальних робіт, відкритого вогню, нагрітих предметів, місць примусового забору повітря та на відстані не менше 5 м від балонів з киснем та горючими газами. У місцях установлення ацетиленових генераторів слід вивішувати помітні здаля таблички (плакати) з написами: «Стороннім вхід заборонений: вогненебезпечної», «Не проходити з вогнем!».

Кисень, що застосовується у газозварювальних роботах, отримують з атмосферного повітря шляхом глибокого охолодження та ректифікації. В разі контакту стисненого газоподібного кисню з органічними речовинами, мастилами, жирами, вугільним пилом, горючими пластмасами може статися їхнє самозаймання або навіть вибух. Тому слід запобігати зіткненню кисню з такими речовинами, а також ретельно знежирювати усю кисневу апаратуру, кисневопроводи та балони. Треба пам'ятати і про здатність кисню утворювати суміші з горючими газами, парами легкозаймистих рідин, що може призвести до їх вибуху за наявності вогню або навіть іскри.

Відкривати та закривати вентилі кисневих балонів можна тільки вручну, без застосування інструментів, а вентилі ацетиленових балонів - за допомогою спеціального ключа. Балони з киснем мають бути пофарбовані у блакитний колір, а напис на них виконується чорною фарбою; для ацетиленових балонів використовуються відповідно біла та червона фарби, для водневих -темно-зелена і червона; для балонів з пропаном - червона та біла.

Причинами вибуху балонів з киснем можуть бути:

потрапляння на вентиль мастил або жиру;

удар чи падіння;

нагрівання балону, внаслідок чого тиск газу може стати вищим за допустимий.

Балони з газами повинні бути постійно захищені від впливу сонячного проміння та інших джерел тепла. Якщо балони встановлюються у приміщеннях, їх треба розміщувати на відстані не менше 1 м від приладів опалення і не менше 5 м від джерел тепла з відкритим вогнем. Відстань від пальників до групових установок балонів повинна бути не менше 10 м, а до окремих балонів з газами, що використовуються для зварювальних робіт, - не менше 5 м.

Транспортувати балони можна тільки на ресорних транспортних засобах, а також на спеціальних ручних візках або ношах. Перевозити кисневі та ацетиленові балони у вертикальному положенні дозволяється тільки у спеціальних контейнерах. Забороняється транспортувати разом кисневі та ацетиленові балони, за винятком транспортування двох балонів на спеціальному візку до місця проведення робіт.

Газопідвідні шланги на редукторі, пальнику та генераторі треба кріпити надійно за допомогою спеціальних хомутиків, а не дроту.

Перед початком роботи з метою запобігання утворенню горючих сумішей слід продути лінії постачання ацетилену та кисню.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...