Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація електроустановок



Значна кількість пожеж виникає як результат теплового прояву електричного струму. Причини таких пожеж розглянуті в § 19. Для забезпечення досягнення вибухопожежобезпечного використання електроустановок існує ряд спеціальних нормативних документів, виконання вимог яких є обов'язковим на всіх етапах проектування, монтажу та експлуатації. Вимоги щодо улаштування електроустановок встановлені Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ).

За своїм функціональним призначенням електроустановки ділять на ті, що:

виробляють електричну енергію, - генератори;

перетворюють електричну енергію, - перетворювачі напруги (трансформатори), перетворювачі частоти;

передають електричну енергію від місць її вироблення та перетворювання до електроспоживачів, - проводи, кабелі;

розподіляють електричну енергію, - розподільні підстанції, вузли, щити, пристрої;

споживають електричну енергію - електроспоживачі.

Вибір виконання електроустаткування здійснюється згідно з вимогами ПУЕ залежно від класу зони за наявною класифікацією. Це є одним з головних напрямків у запобіганні пожежам від теплового прояву електричного струму. Правильний вибір способу виконання забезпечує зменшення ймовірності виникнення пожежі за умови підтримання допустимих режимів експлуатації устаткування.

Усі електродвигуни, світильники, електроустаткування, встановлені у вибухонебезпечних або пожежонебезпечних зонах, повинні мати спеціальні позначки, що вказують ступінь їх захисту згідно з чинними стандартами.

На дверях виробничих та складських приміщень необхідно вивішувати спеціальні таблички з позначенням класу зони за ПУЕ та категорії приміщення за ОНТП 24-86 (рис. 8.1).

Категорія В клас зони за ПУЕ П-ІІа

Рис. 8.1. Приклад таблички з позначенням класу зони за ПУЕ та категорії приміщення





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 644 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...